Primăria Sibiu instalează filtre pentru curățarea aerului în oraș
Primăria Sibiu instalează filtre pentru curățarea aerului în oraș. Acestea vor fi amplasate în zonele cu trafic rutier intens, filtrând particulele din aer.
Poate părea unul dintre acele momente tipice „cum de nu s-a gândit nimeni la asta”, dar primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, pare decis că aceasta este cea mai bună soluție pentru oraș. Primăria Sibiu anunţă că implementează acest proiect şi urmează să instaleze într-un proiect pilot 6 astfel de dispozitive pe bulevardul Corneliu Coposu. Anunțul a fost făcut pe contul de Facebook al Primăriei Sibiu.
„Vom instala în această săptămână 6 filtre speciale care curăţa aerul prin absorbţia unor particule nocive generate de traficul auto. Aceste dispozitive vor fi instalate pe bulevardul Corneliu Coposu, una dintre cele mai tranzitate artere din oraş, creând astfel o perdea de protecţie pentru parcul dintre str. Gimnasticii şi bulevardul Coposu. Dacă proiectul va genera rezultate pozitive, intenţionăm să extindem această soluţie şi în alte zone”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Filtre pentru curățarea aerului la Sibiu: Cât sunt de eficiente?
Idee a pornit de la un sibian, care a propus, în cadrul programului de bugetare participativă 2019, un proiect care prevedea instalarea unor filtre de aer în zonele intens circulate ale oraşului pentru a curăţa aerul. Direcţia Tehnică a Primăriei Sibiu a căutat cea mai bună soluţie care poate fi adaptată şi poate funcţiona în Sibiu. Potrivit primăriei , biofiltrele propuse inițial nu se potriveau din punctul de vedere al climei, dar s-a identificat un dispozitiv similar.
Filtrele achiziţionate au formă cilindrică şi vor fi montate în jurul stâlpilor de iluminat public, fiind conectate la reţeaua de electricitate. Acestea vor atrage şi vor reţine prin ionizare particule nocive fine, aflate în suspensie în aer, care dăunează sănătăţii. Filtrele sunt uşor de întreţinut şi sunt confecţionate din materiale rezistente, ceea ce le face durabile. Pentru a măsura eficienţa acestor filtre, împreună cu acestea au fost cumpărate şi două staţii de măsurare a calităţii aerului din punctul de vedere al tipului de particule pe care dispozitivele le curăţă.
Departe de a contesta măsura luată de primăria Sibiu, nu putem să nu observăm că filtrele cumpărate nu sunt cu mult mai mari decât aparatele casnice, menite să filtreze un volum redus de aer, dintr-o cameră de apartament. Cât de eficiente vor fi acestea în aer liber și dacă au meritat sau nu banii, numai specialiștii și Curtea de Conturi vor putea da verdictul.
România este pusă la zid de Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza poluării din marile orașe. Potrivit unei decizii recente, autoritățile române ar fi trebuit să implementeze mai multe măsuri dispuse prin directive europene pentru reducerea concentrațiilor de PM 10, emisii poluante generate de industrie, de trafic și de încălzirea locuințelor.