Prima zi de școală provoacă haos în traficul din București
Chiar dacă nu toți copiii au început școala cu prezență fizică la ore, prima zi de școală provoacă deja haos în traficul din București.
Potriviți polițiștilor de la Brigada Rutieră a Capitalei, multe străzi sunt deja aglomerate, înregistrându-se valori de trafic ridicate. În aceste condiții, Brigada Rutieră a suplimentat numărul de polițiști în cele mai multe dintre marile intersecții ale Capitalei, pentru a fluidiza traficul.
Pe de altă parte, polițiștii spun că sunt și porțiuni pe care se poate circula fără probleme și le atrag atenția șoferilor să respecte limitele de viteză, pentru că au scos pe teren și aparatele radar. Pentru evitarea pericolelor, polițiștii fac șoferilor următoarele recomandări:
- să circule cu prudență, în special în zona trecerilor pentru pietoni și a unităților de învățământ;
- să păstreze „centrul liber” al intersecţiei;
- să nu oprească ori să staţioneze în locuri unde ar putea împiedica desfăşurarea normală a traficului rutier;
- să nu blocheze calea de rulare a mijloacelor de transport public;
- să păstreze o distanță suficientă pentru a putea frâna în condiții de siguranță;
- să respecte semnalele, indicațiile și dispozițiile polițiștilor rutieri;
- să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere;
- să își păstreze calmul și să nu claxoneze abuziv.
Prima zi de școală: Ce le recomandă polițiștii părinților și copiilor?
„Pietonilor le recomandăm să circule pe trotuare, să traverseze strada doar prin locuri marcate și semnalizate corespunzător sau la culoarea verde a semaforului electric, numai după ce s-au asigurat temeinic și sunt siguri că intenția lor de traversare a fost observată si înțeleasă de către conducătorii auto. În același context, pietonii trebuie să țină cont de o regulă importantă pentru siguranța lor în momentul în care traversează o arteră rutieră, referitoare la folosirea telefonului mobil în acel moment. Folosirea telefonului mobil este un factor care influențează capacitatea de atenție și reacție a pietonului în momentul deplasării în trafic, fie că vorbește la telefon, ascultă muzică, scrie mesaje sau se joacă pe acesta” – se arată într-un comunicat al Poliției Capitalei.
De asemenea, părinții copiilor sunt sfătuiți să folosească autoturismul personal doar dacă este absolut necesar. Dacă distanța dintre domiciliu și unitatea de învățământ este mică, este recomandat să nu folosească autoturismul întrucât pot interveni ambuteiaje sau chiar blocări ale traficului, creând un disconfort vizibil atât pentru ei cât și celorlalți participanți la trafic.
„Brigada Rutieră a Capitalei urează tuturor elevilor succes la învățătură și rezultate deosebite. De asemenea, vă asigurăm că vom continua și în acest an activitățile care să contribuie la reducerea riscului rutier în rândul participanților la trafic, întrucât siguranța dumneavoastră constituie prioritatea noastră”, se mai arată în comunicat.
Școala începe în condiții speciale anu acesta, din cauza epidemiei de coronavirus. Mulți elevi fac cursuri online, de acasă. În acest context, este lăudabil că 100 de elevi din județele Argeș și Dâmbovița vor avea acces la educație cu ajutorul tabletelor donate de Fundația Groupe Renault România.