După prima Dacia electrică, versiunea hibridă este una dintre cele mai așteptate versiuni din istoria constructorului de la Mioveni. Noul crossover compact Dacia Jogger este primul hibrid al mărcii de buget a Grupului Renault.
ProMotor a participat la lansarea primei Dacia hibride, iar după un prim contact cu acest model putem spune că impresiile sunt pozitive. Dacia Jogger Hybrid 140 rămâne o mașină la fel de spațioasă ca și până acum însă se conduce mult mai ușor datorită transmisiei automate, dar este și mai economică din punct de vedere al consumului. Noile tehnologii implementate nu au afectat spațiul interior și nici designul mașinii.
Jogger utilizează sistemul E-Tech al Renault, asta înseamnă că sub capotă se află 3 motoare. Este vorba de o unitate pe benzină de 1,6 litri și alte două motoare electrice (unul propulsor și încă unul cu rolul de generator). Împreună ele produc în total 140 de CP și 205 Nm cuplu motor.
Motorul termic dezvoltă 91 de CP și 144 Nm cuplu motor. Unul dintre motoarele electrice, cel care este folosit și la propulsie, dezvoltă 49 de CP și 205 Nm cuplu. Al doilea motor electric are rolul de starter-generator și produce 20 de CP și 50 Nm cuplu.
Jogger Hybrid pornește în modul electric atunci când are suficientă energie în baterie. Conform cifrelor anunțate de producător, autonomia versiunii Jogger HYBRID 140 este de peste 900 km.
Acestea sunt plauzibile având în vedere că în cadrul testului am înregistrat un consum de 4.9 litri de benzină la suta de km.
Puterea celor 3 motoare este trimisă către roțile din față prin intermediul unei transmisii automate, o altă premieră pe modelul Jogger.
Transmisia inovatoare multimodală nu folosește un ambreiaj și nu are trepte de viteze convenționale. Aceasta are mai multe moduri de funcționare care sunt schimbate între ele pentru a menține nivelul optim al turației și cuplului motorului. Pentru șofer asta se traduce într-un condus mai confortabil, mai ales în traficul aglomerat din oraș.
Pentru că Jogger pornește în modul exclusiv electric este disponibil cuplul instant, ceea ce face ca mașina să se simtă destul de vioaie. Conform celor de la Dacia, Jogger Hybrid va rula în mediul urban până la 80% în modul electric. Sunt vești bune pentru cei care vor o mașină economică, dar și pentru cei care vor o mașină care poluează mai puțin.
Bateria de o capacitate de 1,2 kWh este poziționată în locul roții de rezervă, sub podeaua portbagajului, și nu afectează deloc spațiul de încărcare.
Motorul electric oferă un impuls suplimentar atunci când accelerează și o rulare mai lină și mai silențioasă, în parte datorită motorului alimentat de baterie, care funcționează silențios și fără vibrațiile asociate motorului cu ardere internă.
Noua Dacia Jogger Hybrid 140 are în acest moment, în România, un preț ce pornește de la 23.750 de euro, ceea ce o face una dintre cele mai ieftine mașini hibride de pe piață. Din această sumă se mai poate scade bonusul oferit de programul Rabla.
VIDEO
Mai multe despre testul cu noua Dacia hibridă vom dezvolta într-o recenzie completă ce va apărea în curând pe ProMotor.