Prețurile pentru Dacia Spring ar putea fi majorate cu până la 3.500 de euro din cauza noilor taxe pentru mașinile produse în China

Autor: Ionuț Vîlciu 25 iun. 2024 Știri auto

Prețurile Daciei Spring ar putea crește din cauza taxelor pe care Uniunea Europeană vrea să le aplice pentru mașinile electrice produse în China. Primul model electric de la Dacia s-ar putea scumpi cu până la 3.500 de euro din cauza acestor taxe.

Recent, Comisia Europeană și-a anunțat clar intenția de a taxa suplimentar mașinile electrice produse în China și care vor fi vândute în țările din Uniunea Europeană. Acest lucru va însemna că nu doar mașinile de la brandurile chineze vor suferi scumpiri, ci și cele produse de producătorii europeni în China, mașini printre care se numără și Dacia Spring.

Comisia Europeană a anunțat deja că, începând cu data de 4 iulie, va începe să aplice taxe suplimentare, de până la 38,1%, pentru mașinile produse în China. Potrivit Economica.net, aceste taxe nu vor intra în vigoare până în luna noiembrie a acestui an. Însă, din luna iulie, statele membre UE vor trebui să solicite o „garanție” într-o formă care urmează să fie decisă de autoritățile vamale din fiecare țară membră. Sumele respective urmează a fi definitiv pierdute de mărcile implicate numai dacă și atunci când se impun taxe definitive, adică la începutul lui noiembrie 2023.

Cât va costa Dacia Spring după aceste taxe suplimentare?

Deocamdată, aceste taxe anunțate de Comisia Europeană rămân la nivel de intenție, date fiind negocierile pe care le derulează cu statul chinez în vederea rezolvării acestei probleme. Însă, dacă aceste taxe vor fi aplicate definitiv, vom vedea scumpiri pentru mai multe modele electrice vândute pe plan european, inclusiv Dacia Spring.

Dacia Spring s-ar putea scumpi cu 21% în urma acestor taxe, nefiind un model încadrat în plafonul superior, cel de 38,1%. Aceste 21 de procente se adaugă taxei de 10% deja practicată în UE. Jurnaliștii francezi au calculat că Dacia Spring s-ar putea scumpi în Franța cu 3.969 de euro. În România, scumpirea va fi ceva mai mică, dat fiind faptul că prețul de bază este și el mai mic. Astfel, Dacia Spring ar putea ajunge să coste cu 3.500 de euro mai mult. În contextul în care mașina pleacă de la 16.900 de euro, prețul de bază ar putea fi majorat până la cel puțin 20.400 de euro.

Până la momentul publicării acestui articol, Dacia nu a revenit cu un răspuns oficial asupra acestei situații.

Spring nu este singura electrică afectată de aceste scumpiri. Tesla a anunțat deja că va majora prețurile pentru sedanul Model 3 cu 8.600 de euro, ceea ce va însemna că mașina urmează să coste 49.600 de euro în cea mai ieftină configurație.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Dacia


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide