Prețul petrolului s-a prăbușit. Când va scădea prețul benzinei în România

Publicat: 21 04. 2020, 15:23

Prețul petrolului pe anumite piețe a atins valori negative record, apropiindu-se de valoarea de -40 de dolari pe baril. În aceste condiții, mulți români se întreabă când va scădea prețul benzinei la pompă. Răspunsul nu este însă simplu.

Petrolul american WTI (West Texas Intermediate) a înregistrat luni seara o prăbușire istorică, până la -37,63 dolari pe baril la bursa din New York. O astfel de cotație înseamnă că producătorii de petrol sunt nevoiți să plătească pentru a stoca producția pe care în acest moment pare să nu o mai dorească nimeni.

Volumele de stocare sunt însă limitate, iar epuizarea acestora va pune presiune mare pe producători. Spre exemplu, prăbuşirea înregistrată luni de cotaţia ţiţeiului WTI se datorează, parţial, saturaţiei depozitului petrolier de la Cushing, statul Oklahoma, unul din cele mai importante din SUA.

O astfel de prăbușire a prețului petrolului nu înseamnă, însă că vom primi bani la benzinărie pentru a ne umple rezervoarele cu benzină sau cu motorină. Prețul benzinei este mai puțin influențat de prețul petrolului, care are o pondere minoritară în prețul la pompă. În cazul României, acest lucru este și mai puțin probabil, dat fiind că România, care și restul țărilor din Europa, este conectată la piața Brent.

În acest moment, cotația petrolului Brent se învârte în jurul valorii de 25 de dolari. Potrivit ministrului economiei Virgil Popescu, țara noastră nu va fi afectată de scăderea cotațiilor din America. Abia în cazul scăderii cotațiilor petrolului Brent ne putem aștepta la ajustări ale prețului la pompă.

„România, ca și Europa, este legată de cotația Brent a petrolului, acolo prețul este în jur de 25 de dolari. România, pe termen scurt, nu va fi afectată de scăderea dramatică din America pentru că suntem conectați la piața Brent, iar România este importator net de petrol.

Într-un an cu o economie care funcționează perfect normal, România consumă în jur de 11 milioane de barili petrol, anual, din care 4 milioane de barili sunt asigurați de producția internă de petrol, practic importăm în jur de 60% din necesarul de petrol al consumului intern.

Ceea ce se poate întâmpla pe termen scurt, o scăderea a cotației barilului Brant în Europa este să avem o scădere la pompă a prețului benzinei și motorinei, ceea ce pentru populație ar fi un lucru pozitiv, dar asta îmi arată că economia este în continuare în descreștere și îmi arată că consumul scade”, a declarat Virgil Popescu pentru Digi24.

În acest moment, prețul benzinei standard la stațiile din București pornește de la valoarea de 4,42 de lei pe litru, o valoare care este semnificativ mai mică decât în urmă cu o lună, când prețul era de 4,70 lei.