Zilele acestea, curenții de aer din sud vor aduce din nou nisip din deșert în România.
O masă de aer cu particule de praf saharian acoperă România începând de miercuri, 27 martie, până joi seară, la ora 22.00. Depunerile de praf vor putea fi observate în special în zonele şi intervalele cu ploaie.
„În perioada 27 martie, ora 12 – 28 martie, ora 22, circulația aerului se va menține predominant sud-vestică și va favoriza pătrunderea unei masei de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană deasupra României, concentrații mai mari urmând a se înregistra în regiunile sud-vestice, sudice și estice”, anunță ANM.
Dacă puteți, cel mai bine este să vă țineți mașina în garaj în următoarele zile: începând de miercuri, un curent atmosferic dinspre sud va aduce nu numai aer din ce în ce mai cald, ci și praf saharian.
Dacă o țineți afară, este o idee bună să îndepărtați stratul de praf de pe mașină, deoarece geamurile, farurile și luminile din spate murdare pot afecta vizibilitatea și, prin urmare, pot pune în pericol siguranța la volan.
Acolo unde este permis, puteți încerca să curățați manual, dar acest lucru necesită multă apă, iar particulele de nisip vor fi frecate de vopsea, provocând zgârieturi. Prin urmare, vă recomandăm să mergeți la o spălătorie.
Ștergeți tabloul de bord pentru a afla dacă praful a intrat în habitaclu. Dacă laveta se îngălbenește imediat, curățați și interiorul. Mai întâi aspirați acolo unde este posibil, apoi curățați suprafețele cu o cârpă umedă sau cu un agent de curățare adecvat pentru interior.
Dacă filtrul de aer din habitaclu (cunoscut și sub numele de filtru de polen) nu a fost schimbat de ceva timp, acesta trebuie inspectat și înlocuit dacă este necesar. Pentru că, dacă a fost deja încărcat și acum a fost expus și la nisip, acesta este plin de impurități și trebuie înlocuit. În caz contrar, acesta se va împrăștia în habitaclu.
În funcție de mașină, puteți schimba singur filtrul de habitaclu. Pentru unele modele, există acum filtre care rețin chiar și unii contaminanți gazoși (de obicei, filtre cu un strat de carbon activ) sau care sunt etichetate ca fiind antialergenice.
Indiferent că mașina ta trece sau nu prin praful saharian, recomandarea mecanicilor este ca filtrul de polen să fie schimbat la fiecare revizie, la aproximativ 10-15.000 de kilometri.