Legea din România stabilește mai multe praguri maxime de viteză, iar șoferii care depășesc aceste limite pot fi sancționați. Iată în ce situații poate primi un conducător auto amendă dacă depășește cu 1 km/h viteza maximă.
Codul Rutier din țara noastră stabilește mai multe limite maxime de viteză, în funcție de tipul de drum.
Iar șoferii care depășesc aceste limite riscă să primească avertisment, amendă sau să rămână fără permis de conducere.
În funcție de drumul pe care circulă, șoferii vor întâlni diferite limite de viteză.
Astfel, conducătorii auto sunt obligați să respecte următoarele limite:
Cu acordul Poliției Rutiere, limita de viteză în localitate poate fi mai mare sau mai mică. Dar poate depăși 80 km/h și nici nu poate fi mai mică de 30 km/h.
Depășirea limitei de viteză se sancționează cu amendă. Iar în anumite cazuri este suspendat și permisul de conducere.
În prezent, punctul de amendă este 165 de lei, iar pentru depășirea vitezei se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 20 de puncte de amendă.
Sancțiuni aplicate în funcție de viteza cu care ai depășit limita:
Dacă viteza maximă este de 50 km/h, iar conducătorul auto circulă cu 51 km/h, atunci nu va fi amendat.
Pentru că legea circulației prevede că toate radarele pot avea o mică abatere. Astfel, se acceptă depășiri ale vitezei maxime cu până la 5 km/h.
Dar, dacă șoferul este prins că rulează cu 101 km/h în localitate, atunci va rămâne fără permis. Iar în procesul verbal de constatare se va menționa că a depășit viteza maximă cu 51 km/h. Așadar, în acest caz 1 km/h în plus înseamnă, pe lângă amenda contravențională, și o suspendare a permisului de conducere timp de trei luni.
În primul rând, este indicat ca șoferii să plătească sancțiunea în termen de 15 zile, pentru a achita doar jumătate din amendă.
Apoi, dacă se consideră nedreptățiți, pot contesta faptele stipulate de poliție sau informațiile menționate în procesul verbal.
Șoferii au la dispoziție tot 15 zile și pentru a contesta amenda.
Pentru a depune contestație, trebuie urmați acești pași:
„Cei care au fost amendați din cauza vitezei ar trebui să solicite în cerere și prezentarea documentelor care atestă verificarea metrologică a aparatelor radar. Au fost cazuri în care aceste echipamente nu fuseseră verificate și calibrate de ani de zile. De asemenea, dacă în procesul verbal nu scrie exact numele, datele de identificare, ora, data, localitatea și kilometrul unde a fost surprins conducătorul auto, atunci instanța va anula amenda”, a explicat pentru ProMotor avocatul Valentin Ciobanu.
Nu este obligatorie prezența unui avocat pentru a depune aceste documente. Fiecare cetățean are posibilitatea să se reprezinte singur și poate cere inclusiv judecarea în lipsă.