Poți da cu spatele pe o stradă cu sens unic? Manevre interzise de Codul Rutier
Codul Rutier stabilește mai multe interdicții în ceea ce privește circulația pe străzile cu sens unic, de aceea e important pentru șoferi să știe dacă au dreptul să circule în marșarier pe un astfel de drum.
În general, pe străzile cu sens unic oprirea sau staționarea se face pe ambele părți. Condiția este ca cel puțin o bandă de circulație să rămână liberă.
Dar pot fi zone unde oprirea nu este permisă decât pe una dintre părți. De aceea, șoferii trebuie să fie atenți la indicatoarele și marcajele rutiere.
Iar depășirea pe o stradă cu sens unic se face, de obicei, tot pe partea stângă. Însă, tramvaiele aflate în mers pot fi depășite și prin partea din dreaptă.
Dar, dacă tramvaiul este oprit în stație, atunci șoferii trebuie să aștepte până când acesta va pleca de pe loc. Sau să îl depășească prin partea stângă, dacă pot efectua în siguranță această manevră.
Manevrele interzise pe străzi cu un singur sens
Codul Rutier interzice efectuarea anumitor manevre pe străzile cu sens unic. De exemplu, întoarcerea vehiculelor este interzisă pe drumurile cu circulație într-un singur sens.
De asemenea, nu ai voie să ieși cu spatele de pe o stradă cu sens unic în alt drum.
În plus, la ieșirea de pe aceste străzi, șoferii care vor să facă stânga sunt obligați să ocupe rândul de lângă bordură sau acostamentul din partea stângă. Iar cei care merg în dreapta, să facă la fel, dar pe partea dreaptă a drumului.
Poți da cu spatele pe o stradă cu sens unic?
Conform legii, șoferii au dreptul să circule cu spatele pe o stradă cu sens unic. Dar nu au voie să efectueze această manevră pe o distanță mai mare de 50 de metri.
Iar această regulă se aplică pe toate tipurile de drum, indiferent de numărul de benzi.
Se interzice mersul înapoi cu vehiculul:
- în toate situațiile în care manevrele de întoarcere, depășire și oprire sunt interzise, cu excepția sensului unic;
- atunci când nu există suficientă vizibilitate;
- pe o distanță mai mare de 50 m;
- la ieșirea de pe proprietăți alăturate drumurilor publice.
Constituie contravenție, se sancționează cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni (2-3 puncte amendă) și cu aplicarea a 2 puncte de penalizare nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulație sau a direcției de mers.
Nerespectarea regulilor privind manevra de întoarcere, mersul înapoi, schimbarea benzii de circulație sau a direcției de mers, dacă prin aceasta s-a produs un accident din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni (4-5 puncte amendă) si cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.
Executarea pe autostradă a manevrei de întoarcere sau de mers înapoi, circulația sau traversarea de pe un sens de circulație pe celălalt prin zonele interzise, respectiv zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (9-20 puncte amendă) si cu aplicarea a 6 puncte de penalizare.