Poți conduce mașina cu martorul de ulei aprins? Ce probleme semnalează acesta

Autor: Radu Țuțulan 20 iun. 2024 Știri auto
Poți conduce mașina cu martorul de ulei aprins? Ce probleme semnalează acesta

Martorul de ulei aprins în bord anunță o posibilă problemă la sistemul de ungere al motorului. Însă, poți conduce, în continuare, dacă s-a aprins acest martor sau ești obligat să oprești?

Când vezi „roșu” în fața ochilor, nu e de bine! În general, martorii de bord sunt clasificați în trei categorii principale.

Unii sunt de informare, alții de avertizare și cea de-a treia categorie este a martorilor care semnalează o avarie.

Ce probleme semnalează martorii de bord

Atunci când contactul este pus, în display-ul central al mașinii se aprind mai mulți martori, de diferite culori.

Prin aprinderea simultană a acestora, computerul de bord verifică dacă sistemele mașinii funcționează corespunzător.

Când o parte dintre aceștia se sting, putem declanșa aprinderea motorului. Dacă totul funcționează corect, se vor stinge toți martorii de culoare galbenă, roșie sau portocalie.

Martorii de culoare verde, albă sau albastră au rolul de a informa. De exemplu, notifică șoferul cu privire la luminile de întâlnire aprinse sau la activarea fazei lungi.

Martorii de culoare galbenă sau portocaliu semnalează o posibilă defecțiune periculoasă. În unele situații, problema se rezolvă de la sine, însă în alte cazuri trebuie mers la service cât mai curând posibil.

Dar, atunci când se activează un martor de culoare roșie, înseamnă că a fost detectată o avarie periculoasă.

Unul dintre acești martori este cel care anunță o problemă în ceea ce privește uleiul de motor.

Poți conduce mașina cu martorul de ulei aprins?

Acest simbol se aprinde când uleiul din motor este degradat sau a fost contaminat cu combustibil. Sau dacă nivelul de ulei a scăzut periculos de mult.

Dar, se poate aprinde și în cazul în care supapa filtrului de ulei s-a uzat sau dacă pompa de ulei s-a defectat.

De aceea, în momentul în care se aprinde acest martor de bord, trebuie să tragi pe dreapta și să oprești motorul cât mai repede.

Pentru că în situația în care, de exemplu, ai rămas fără ulei, în scurt timp motorul va ceda. Componentele metalice din interiorul acestuia nu vor mai fi unse, ceea ce va duce la o daună totală.

După oprirea motorului, trebuie făcută o verificare a nivelului de ulei. De asemenea, inspectat vizual motorul și zona de sub acesta, pentru a identifica eventuale scurgeri.

Apoi, contactați un mecanic sau o firmă de tractări auto, care să vă ajute să remediați problema.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide