Pot fi sancționați cei care au mașini sau motociclete zgomotoase? Ce stabilește Codul Rutier

Autor: Radu Țuțulan 14 aug. 2024 Știri auto
Pot fi sancționați cei care au mașini sau motociclete zgomotoase? Ce stabilește Codul Rutier

Sunt mulți șoferi și motocicliști care vor ca vehiculul lor să producă un zgomot la fel de puternic ca cele care concurează în Formula 1 sau MotoGP. Astfel că fac o serie de modificări sistemului de evacuare, pentru a scoate un sunet mult mai strident și mai pronunțat. Dar, pot fi sancționați cei care au mașini sau motocicle zgomotoase?

Cei care locuiesc pe marile bulevarde din orașe s-au obișnuit, probabil, să fie treziți în miez de noapte de sunetul strident al motoarelor turate la maximum.

Fie șoferii și motocicliștii participă la curse ilegale, fie doar vor să își etaleze decibelii produși de motoare.

Pot fi sancționați cei care au mașini sau motociclete zgomotoase?

Conform Codului Rutier, cei care au mașini sau motociclete zgomotoase po t fi sancționați, dacă sunt prinși.

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni […] conducerea unui autovehicul și tractor agricol sau forestier care, în mers sau staționare, poluează fonic sau emană noxe peste limita legală admisă”, prevede Art. 100 (1-7) din legea circulației.

Ceea ce înseamnă că aceștia riscă între 4 sau 5 puncte de amendă, deci o sancțiune de 660 lei sau 825 lei.

În plus, poate fi reținut certificatul de înmatriculare al vehiculului.

Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reţine de către poliţia rutieră în cazul în care zgomotul în mers sau staţionare depăşeşte limita legal admisă pentru tipul respectiv de vehicul”, stabilește Art. 112 (1-i) din Codul Rutier.

Cum pot fi sancționați cei care conduc vehicule zgomotoase

În momentul înmatriculării unui vehicul, se stabilește și care este nivelul de decibeli produs de acesta.

Conform legii, mașina sau motocicleta respectivă nu are voie să producă un zgomot peste această limită. Indiferent că e o avarie, precum toba spartă, sau o modificare făcută de proprietar.

Poliția poate verifica oricând cu sonometrul un vehicul, pentru a stabili nivelul de decibeli al motorului. Iar valoarea rezultată va fi comparată cu nivelul de zgomot stabilit în momentul omologării.

Dacă este mai mare, atunci poliția va reține certificatul de înmatriculare și va aplica șoferului sau motociclistului amenda contravențională.

Pentru recuperarea talonului, posesorul vehiculului trebuie să remedieze problema zgomotului. Apoi să se prezinte la RAR pentru o inspecție tehnică oficială.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide