Polițistul incoruptibil din Râșnov: Ce pățești dacă încerci să-i dai mită
Chiar dacă uneori e greu de crezut, în Poliție sunt și oameni corecți, care-și fac datoria până la capăt. Un caz special este polițistul incoruptibil din Râșnov, care a denunțat la DGA mai mulți cetățeni care au încercat să-l mituiască. Iată ce pățești dacă încerci să-i dai mită.
Direcția Generală Anticorupție (DGA) este mândră de un polițist din Râșnov, care a refuzat mita de numeroase ori, iar de fiecare dată, cei care au încercat să-l mituiască au ajuns după gratii. Mita este faptă penală, iar cel care oferă este la fel de vinovat ca și cel care o acceptă, prin urmare trebuie să cântăriți de două ori înainte de a oferi sume de bani unui polițist.
În cel mai recent caz, poliţistul din Râşnov a refuzat o mită de 500 de euro de la un şofer din Bucureşti pe care l-a prins drogat la volan, acesta sesizând poliţiştii anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) – Serviciul Judeţean Anticorupţie Braşov, care au organizat un flagrant.
Potrivit unui comunicat al DGA , poliţiştii anticorupţie, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, au realizat, marţi, prinderea în flagrant a unei persoane din municipiul Bucureşti, în timp ce oferea, cu titlu de mită, suma de 500 euro unui poliţist, denunţător în cauză, pentru a nu lua măsurile legale privind conducerea pe drumurile publice a unui autoturism sub influenţa unor substanţe interzise.
Polițistul incoruptibil din Râșnov a refuzat 500 de euro mită de la un șofer drogat
„În fapt, inculpatul, în seara zilei de 3 mai 2021, i-a oferit unui agent de poliţie rutieră din cadrul Poliţiei Staţiunii Râşnov, în mod repetat şi în aceeaşi împrejurare, sumele, în euro, de 50, 100, 200, 300, 400 şi, în final, 500 de euro, cu titlu de mită, după ce a fost depistat că a condus un autoturism pe raza aceleiaşi localităţi şi a fost testat pozitiv la substanţa psihoactivă metadonă. Mita a fost oferită de către conducătorul auto iniţial, pentru a nu fi testat, iar apoi pentru a nu i se recolta mostre biologice la Spitalul Orăşenesc Zărneşti şi pentru a nu i se constitui dosar penal pentru infracţiunea de conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa substanţelor psihoactive”, arată sursa citată.
Inculpatul a fost reţinut pentru 24 de ore şi va fi prezentat, miercuri, judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Braşov, cu propunere de arestare preventivă.
DGA menţionează că poliţistul care a denunţat fapta a formulat în mai multe rânduri şi alte denunţuri la DGA, prin care a sesizat intenţia unor cetăţeni de a-l corupe.
Nu același lucru se poate spune despre polițiștii din Craiova, care au căzut victime unei acțiuni a DGA. În unele cazuri, polițiștii au acceptat mită câteva prăjituri pentru a-i face scăpați pe șoferii indisciplinați.