Polițiștii vor fi obligați să facă tuturor șoferilor teste de alcool și droguri! În ce condiții apare această obligație
Un proiect de modificare a Codului Rutier, propus de Ministerul de Interne, prevede că polițiștii vor fi obligați să verifice toți șoferii cu alcool-testul sau drug-testul, în anumite condiții.
Una dintre modificările Codului Rutier propuse de Ministerul de Interne îi vizează chiar pe oamenii legii.
În prezent, este la alegerea polițistului testarea unui șofer pentru a vedea dacă a consumat alcool sau droguri. Asta ar urma să se schimbe, însă, dacă noile modificări legislative vor fi adoptate.
Polițiștii vor fi obligați să facă tuturor șoferilor teste de alcool și droguri
Conform proiectului, polițistul nu va mai avea opțiunea, ci obligația de a pune șoferii să sufle în etilotest. Sau să le fie prelevate mostre de salivă pentru a se analiza cu drugtestul.
Astfel, la Articolul 38 ar urma să fie introdus un nou alineat. Acesta va impune testarea tuturor șoferilor, în anumite situații, pentru a se constata dacă au consumat alcool sau droguri.
Conform propunerii Ministerului de Interne, testarea cu etilotestul sau drug-testul va fi obligatorie atunci când:
- în vehicul sunt identificate recipiente cu alcool ce prezintă urme de consum sau substanțe care pot avea efecte psihoactive;
- persoana e în evidențele poliției fiindcă a condus sub influența băuturii sau a drogurilor, a fugit de la locul accidentului, a fost condamnat pentru trafic sau consum de droguri și substanțe psihoactive.
„Polițistul rutier este obligat să solicite efectuarea testării persoanelor […] în vederea stabilirii prezenței alcoolului în aerul expirat sau testarea preliminară a prezenței în organism a unor substanțe psihoactive atunci când:
a) în vehicul sunt identificate recipiente cu alcool ce prezintă urme de consum sau substanțe care pot avea efecte psihoactive;
b) persoana figurează în evidențele poliției că a săvârșit infracțiunile prevăzute la art. 336, art. 3361 , art. 337 sau art. 338 din Codul Penal, infracțiunile prevăzute de Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, […] infracțiunile prevăzute de Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive”, este noua prevedere legislativă care ar urma să fie introdusă în Codul Rutier.
Această modificare va fi valabilă însă doar dacă proiectul de modificare a legii e adoptat și va fi publicat în Monitorul Oficial.