Polițiștii raportează alte echipaje de Poliție pe Waze? Un ofițer răspunde – VIDEO
Unii polițiști sunt șoferi normali în timpul liber, merg la supermarket, la muncă, în vacanță și, ca toată lumea, pot primi amenzi pentru încălcarea legii. Prin urmare, Waze poate deveni o aplicație folositoare și pentru ei.
Sean Shapiro, ofițer de poliție din cadrul Serviciului de Poliție din Toronto, a publicat online un clip în care explică, pe scurt, cum procedează el în situația în care întâlnește un echipaj pe teren.
Shapiro explică faptul că totul depinde de ceea ce fac polițiștii opriți pe marginea drumului. Dacă lucrează pe șosea pentru investigarea unor accidente sau pentru închiderea drumurilor, să zicem, polițiștii marchează întotdeauna prezența unor alți polițiști pe Waze.
Explicația este cât se poate de simplă: un raport al poliției pe Waze îi face pe șoferi să încetinească și să fie mai atenți la drum. În acest caz, scopul nu este de a evita o amendă, ci de a reduce viteza și de a menține în siguranță polițiștii aflați pe teren.
Ofițerii de poliție care sunt pe șosea pentru aplicarea legii nu ar trebui să fie marcați pe hartă. Shapiro spune că scopul este de a prinde infractorii, fie că trag pe cineva pe dreapta, îl arestează sau îi dă o amendă. Prin marcarea pe hartă a forțelor de ordine, s-ar elimina elementul surpriză, semnalând utilizatorii Waze în privința locului unde se află polițiștii.
De data aceasta, motivele pentru care șoferii ar încetini sunt diferite. Vitezomanii ar reduce viteza pentru a nu fi amendați, în timp ce infractorii care încearcă să fugă de polițiști ar evita zona în care sunt marcați agenții.
Shapiro spune că polițiștii nu raportează polițiștii care fac controale pe Waze.
Practic, dacă un ofițer lucrează pe șosea (nu stă pe margine sau în mașină cu un pistol radar), polițiștii aflați în timpul liber raportează alți polițiști pe Waze. În cazul în care polițistul se ocupă cu aplicarea legii, inclusiv cu operarea unei capcane de viteză, polițiștii nu raportează alți polițiști pe Waze.
VIDEO
Poliția Română folosește Waze?
Într-o explicație dată pentru adevărul.ro, în urmă cu câțiva ani, un expert de la Direcția Rutieră spune:
„Oficial, polițiștii de la Rutieră nu folosesc Waze, dar vă dați seama că neoficial toți folosim… Mai mult prin țară, pe drumurile naționale.
Dar aplicații de genul acesta îţi dau o impresie falsă de siguranţă, ştiind unde sunt poliţiştii. Şoferii văd pe Waze unde este amplasat radarul, iar după ce trec mai departe nu mai respectă limita de viteză. Aplicația previne doar o posibilă amendă.
Am avut un caz la Maramureş cu un şofer amendat pentru viteză. Apoi, după numai 5 kilometri a făcut un accident, din cauza vitezei, şi a murit. A fost găsit cu procesul-verbal în mână…
Concluzia este că fiecare trebuie să fie conştient de riscurile la care se expune. Faptul că ştii sau nu ştie unde este agentul de circulaţie, nu ştiu cât ajută. Important este să ajungem în siguranţă la destinaţie, iar pentru asta trebuie respectate regulile de circulaţie. Până la urmă vorbim de conştinţa şi educaţia fiecăruia”.