Polițiștii locali pot da amenzi șoferilor în 2024? Ești obligat să le urmezi indicațiile?
Poliția Locală este o instituție aflată în subordinea Primăriei, cu are atribuții limitate, axate în special menținerea ordinii publice pe plan local. Însă, există mai multe situații în care polițiștii locali pot da amenzi șoferilor. Dar, dacă întâlnești un polițist local într-o intersecție, ești obligat să-i urmezi indicațiile?
Conform Codului Rutier, Poliția Română, prin instituțiile aflate în subordine, este instituția abilitată să aplice legea circulației și să sancționeze șoferii sau instituțiile care încalcă normele de circulație.
Astfel, orice polițist, fie că este de la Brigada Rutieră fie că este de la un alt departament, poate da amenzi rutiere.
Însă, pentru că volumul de muncă este foarte mare, instituțiile statului au decis să delege o parte din atribuții și Poliției Locale. Însă aceste responsabilități sunt limitate.
Polițiștii locali pot da amenzi șoferilor în 2024?
În general, un agent din Poliția Română a urmat cursurile unei școli de specialitate înainte de a fi încadrat pe post. Astfel, are o cunoaștere aprofundată a legilor și a modului în care acestea trebuie aplicate.
În timp ce un polițist local ocupă acest post prin angajare directă, indiferent de nivelul de pregătire. De aceea, polițiștii locali nu au dreptul să sancționeze decât anumite abateri rutiere.
Polițiștii locali pot aplica amendă pentru:
- oprirea, staționarea, parcarea autovehiculelor;
- nerespectarea indicatorului „Accesul interzis”;
- depășirea masei maxim admise;
- încălcarea normelor rutiere de către pietoni, bicicliști, conducători de mopede și vehicule cu tracțiune animală;
- circulația în zona pietonală, în zona rezidențială, în parcuri și zone de agrement.
Polițiștii locali pot constata și sancționa doar aceste încălcări ale legislației rutiere.
În plus, pot identifica vehicule abandonate pe domeniul public și pot dispune ridicarea acestora.
Ești obligat să urmezi indicațiile polițistului local care dirijează traficul?
Polițiștii locali sunt limitați, din punct de vedere legal, astfel că nu pot sancționa alte abateri rutiere în afara celor menționate mai devreme.
Deși au primit atribuții de dirijare a circulației, nu pot amenda un șofer care nu le respectă indicațiile. Și nici pe cei care trec pe roșu sau care circulă pe linia de tramvai.
„Chiar dacă atribuțiile polițiștilor locali sunt limitate, șoferii sunt obligați să le urmeze indicațiile în intersecții sau când dirijează traficul. Este adevărat, polițistul local nu te poate amenda, însă poate raporta poliției rutiere fapta. Iar pentru nerespectarea indicațiilor polițistului se aplică amendă contravențională și reținerea permisului pentru 30 de zile”, a explicat pentru ProMotor instructorul auto Marian Croitoru, profesor de legislație rutieră.
În plus, dacă nu respecți indicațiile agentului aflat în intersecție, indiferent că este de la Poliția Locală sau de la Rutieră, riști să provoci un accident. Caz în care, conform legii, vei fi singurul răspunzător de producerea evenimentului rutier.
Așadar, ești obligat să urmezi indicațiile polițistului local care dirijează traficul.