Poliția Rutieră cumpără 3.000 de etilometre pentru a lupta cu alcoolul la volan
Poliția Rutieră cumpără 3.000 de etilometre pentru a-i descoperi pe cei care conduc sub influența alcoolului. Spre deosebire de etiloteste, etilometrele permit stabilirea precisă a alcoolemiei, fără a mai fi nevoie de prelevarea probelor biologice.
Potrivit unui anunț postat pe platforma de licitații a SEAP în urmă cu o săptămână, Ministerul de Interne intenționează achiziționarea unui numărt de 3.000 de etilometre. Acestea urmează să intre în dotarea polițiștilor de la Rutieră pentru depistarea șoferilor care conduc sub influența alcoolului. Valoarea totală a contractului este 37,5 milioane de lei, ceea ce înseamnă că prețul estimat al unui etilometru ar fi de circa 12.000 lei.
Poliția cumpără 3.000 de etilometre. Care este motivul?
Spre deosebire de etilotest (sau alcoolscop), care oferă doar o indicație relativă a nivelului alcoolemiei, etilometrul are o precizie ridicată, fiind certificat ca instrument de măsură. Acest lucru înseamnă că rezultatul consemnat cu etilometrul poate fi folosit direct ca probă în instanță, fără a mai fi nevoie de recoltarea de probe biologice într-o unitate medicală.
Consumul de alcool este una dintre cauzele majore de producere a accidentelor de circulație grave. În România, șoferii care produc accidente mortale în urma consumului de alcool scapă cu pedepse blânde. Codul penal prevede pedepse între 2 și 7 ani după gratii, dar cei mai mulți conducători auto sunt condamnați la închisoare cu suspendare, spune președintele Asociaței Victimelor Accidentelor de Circulație, Cătălin Codescu, citat de Europa FM.
Acesta susține că legislația trebuie modificată astfel încât să existe pedepse mult mai dure pentru cei care nu respectă regulile, atunci când se urcă la volan. În Marea Britanie, spre exemplu, șoferii care se urcă băuți la volan și accidentează mortal o persoană riscă până la 14 ani după gratii, iar Parlamentul din Regatul Unit vrea să înăsprească și mai mult sancțiunile.
În România, procurorii solicită pentru cele mai grave cazuri aplicarea pedepsei pentru omor cu premeditare în locul uciderii din culpă. Este o faptă mult mai gravă, care, în cazul decesului unei alte persoane în accident, se pedepsește cu cel puțin cinci ani de închisoare. Nu însă în toate cazurile judecătorii dau acest verdict.