Poliția activează toate radarele. Pe ce șosele vor fi acestea amplasate

Autor: Radu Țuțulan 07 aug. 2024 Știri auto
Poliția activează toate radarele. Pe ce șosele vor fi acestea amplasate

Poliția Rutieră activează toate radarele din dotare, în cadrul acțiunii „Roadpol-Speed”, desfășurată la nivel european. Iată pe ce șosele vor fi amplasate radarele și cât va dura acțiunea.

Poliția Rutieră a demarat o amplă acțiune de monitorizare a drumurilor din toată țara.

Se urmărește în special depistarea și sancționarea șoferilor care încalcă limita de viteză, dar nu numai.

Poliția activează toate radarele

Autoritățile din toată țara participă în această perioadă la o amplă acțiuni de depistare a șoferilor care depășesc viteza legală.

În perioada 5 – 11 august 2024, conform Programului Operațiunilor Europene 2024 al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), va fi desfășurată acțiunea Speed, destinată verificării respectării regimului legal de viteză și prevenirii evenimentelor rutiere cauzate de viteza excesivă. Polițiștii rutieri vor acționa cu prioritate pentru depistarea celor care depășesc viteza legală, folosind toate echipamentele de supraveghere a traficului rutier și măsurarea vitezei de deplasare a autovehiculelor din dotarea Poliției Române”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Așadar, poliția va activa toate radarele din dotare în această perioadă.

Pe ce drumuri vor fi amplasate radarele

În România, deocamdată, nu mai există radare fixe. În schimb, Poliția Rutieră dispune de sute de pistoale radar și dispozitive de măsurare a vitezei amplasate pe autospecialele de intervenție.

Distanța de la care aceste radare înregistrează viteza este de peste 1.2 kilometri. Și pot determina, simultan, viteza de deplasare a tuturor vehiculelor aflate în raza de acțiune.

Echipajele de poliție vor patrula în special pe drumurile naționale, europene și pe autostrăzi. Dar, în cadrul acțiunii vor fi vizate și drumurile județene, comunale și locale. Astfel, radarele vor fi desfășurate și în orașe, pe principalele străzi și bulevarde.

Așadar, radarele vor fi amplasate pe majoritatea drumurilor din România, atât în afara cât și în interiorul localităților.

Care este limita de viteză pe drumurile din România

Depășirea limitei de viteză se sancționează cu amendă și, în anumite cazuri, cu suspendarea permisului de conducere. Pentru depășirea vitezei se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 20 de puncte de amendă.

De aceea, este important ca șoferii să știe care sunt limitele de viteză pe drumurile din România.

Limitele de viteză admise în România sunt:

  • 130 km/h pe autostradă;
  • 120 km/h pe drumurile expres;
  • 100 km/h pe drumurile europene;
  • 90 km/h pe celelalte categorii de drumuri (naționale sau județene);
  • 50 km/h în localitate.

În zonele virajelor periculoase, a intersecțiilor, a școlilor, spitalelor sau a trecerilor de pietoni, administratorul drumului poate limita viteza maximă până la un nivel considerat sigur. Dar nu mai jos de 30 km/h.

Cât este amenda pentru depășirea vitezei legale

Sancțiunea pentru depășirea vitezei legale este între 2 și 20 de puncte de amendă. În plus, în anumite cazuri poate fi reținut permisul de conducere între 3 și 4 luni.

Sancțiuni aplicate în funcție de viteza cu care ai depășit limita:

  • 10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă;
  • 21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă;
  • 31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă;
  • 41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă;
  • peste 50 km/h : 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile;
  • peste 70 km/h : 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Punctul de amendă este stabilit, începând cu 1 ianuarie 2024, la 165 de lei.

De precizat, însă, că poliția nu va sancționa șoferii care depășesc limita legală de viteză cu mai puțin de 10 km/h. Astfel, șoferii care vor fi înregistrați de radar, de exemplu, cu 59 km/h în zona unde limita e de 50 km/h, nu vor fi amendați.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide