Polița RCA 2022. Ce este decontarea directă și de ce ar fi bine să o incluzi în asigurarea auto

Autor: Cristian Gubandru 15 feb. 2022 Știri auto

Decontarea directă este facultativă pentru polițele RCA în prezent în România. Acest serviciu de asigurare crește tarifele asigurărilor obligatorii cu aproximativ 200 de lei pe an, însă îi scapă de bătăi de cap pe șoferii ale căror mașini au fost avariate în trafic. Pentru aceștia, asigurarea cu decontare directă face toți banii.

Decontarea directă este permisă din iulie 2017, fiind prevăzută în noua lege a RCA. Numărul persoanelor care au achiziționat clauza de decontare directă este foarte mic raportat la numărul total de persoane care încheie anual poliţa RCA.

Ce este decontarea directă

Serviciul de asigurare de decontare directă garantează persoanei prejudiciate posibilitatea de a se adresa asigurătorului la care aceasta are încheiată asigurarea RCA în vederea recuperării prejudiciului, urmând ca acesta să recupereze în totalitate sau în parte sumele achitate de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului.

Există societăți de asigurări care sunt reclamate când vine vorba să acorde despăgubiri în cazul unui accident. Pentru a evita aceste situații clienții au la dispoziție decontarea directă.

Dacă decontarea directă va deveni obligatorie vor fi soluţionate amiabil un număr extrem de mare de dosare de daună de regres administrativ. Prin urmare vor fi micşorate costurilor de gestionare a acestora, fiind redus și termenul de acordare a despăgubirilor.

Intră în Galeria FOTO

Prin aplicarea acestui serviciu de asigurare se urmăreşte beneficiul asiguratului, creşterea încrederii în propriul asigurător şi optimizarea costurilor cu despăgubirile, ce pot duce la scăderea primelor de asigurare.

Prețuri mai mari pentru decontarea directă

Costul clauzei de decontarea directă poate fi diferit de la o companie la alta. Astfel, pe lângă costul poliței RCA poți plăti în plus câțiva zeci de lei sau, după caz, câteva sute de lei. Să zicem că un client vrea să achiziționeze o poliță RCA pe 12 luni. El va plăti în plus pentru decontarea directă, pe lângă prețul poliței, aproximativ 200 de lei.

Fiecare asigurător are dreptul de a-și stabili propriile tarife și criterii pentru clauza de decontare directă. De exemplu tipul sau vechimea autovehiculului.

Ce valoare are amenda în caz de RCA expirat?

În 2022, polița de asigurare pentru răspundere civila auto, pe scurt RCA, este obligatorie pentru toți posesorii de automobile din România. Cu toate acestea, destul de mulți șoferi circulă deși polița lor RCA este expirată. Statisticile arată că aproximativ un sfert dintre mașinile aflate în circulație nu au acest drept.

Dacă ești implicat într-un accident sau ești oprit de polițiști și nu ai un RCA valabil, vei plăti o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei. Ca măsură suplimentară ți se va reține certificatul de înmatriculare al mașinii și chiar plăcuțele de înmatriculare.

În cazul în care polița a expirat cu mai mult de trei luni în urmă, polițiștii pot dispune suspendarea înmatriculării mașinii. Dacă ești în această situație neplăcută și nu prezinți dovada încheierii unei polițe RCA în termen de 30 de zile de la data constatării, mașina poate fi radiată din circulație. În plus, autoritățile ar putea chiar decide confiscarea automobilului dacă aceasta este parcată pe domeniul public, fiind considerată bun abandonat.

Iată ce tarife RCA sunt în 2022, unde găsești cele mai ieftine polițe RCA anul acesta.


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Cristian Gubandru
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax, parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn, parte ... citește mai mult

Comentarii
Inchide