Poate fi prezentată polițistului o copie legalizată după talon sau permis? Acte obligatorii pentru toți șoferii

Autor: Radu Țuțulan 10 iul. 2024 Știri auto
Poate fi prezentată polițistului o copie legalizată după talon sau permis? Acte obligatorii pentru toți șoferii

În momentul în care șoferii sunt opriți în trafic, au obligația de a prezenta polițistului mai multe acte. Însă, dacă nu le au asupra lor, pot prezenta, de exemplu, o copie legalizată după talon sau permis auto?

Legea rutieră stabilește ce acte sunt obligatorii pentru toți șoferii, atunci când urcă la volanul unui autovehicul.

Iar în cazul unui control în trafic, conducătorul auto trebuie să prezinte, în original, aceste documente.

Acte obligatorii pentru toți șoferii

Atunci când un conducător auto e oprit în trafic, pentru control, trebuie să prezinte următoarele documente:

    • permisul de conducere;
    • cartea de identitate/pașaportul (doar în cazul cetățenilor străini);
    • certificatul de înmatriculare (talonul auto);
    • asigurarea auto obligatorie (RCA).

Conform Art. 35, alin. (2) din Codul Rutier, toate aceste acte sunt obligatorii. Și, cu excepția asigurării RCA, documentele trebuie prezentate în original. Asigurarea poate fi arătată fie sub formă printată, fie în format electronic.

Poate fi prezentată polițistului o copie legalizată după talon sau permis?

Legalizarea unui document prin notariat oferă putere juridică acelei copii, însă numai în anumite cazuri. De exemplu, dacă se realizează o copie legalizată a cărții de identitate, aceasta va putea fi folosită pentru întocmirea unor acte și inclusiv pentru confirmarea identității.

Dar, în ceea ce privește certificatul de înmatriculare sau carnetul de conducere, acestea nu pot fi substituite de o copie legalizată. Pentru că, deși legalizarea se realizează doar la notariat și atestă că respectiva copie s-a făcut după un document autentic, nu va avea puterea juridică a documentelor originale.

Astfel nu poate fi prezentată polițistului, în cazul unui control, o copie legalizată după talon sau permis. În cazul în care un șofer le-a pierdut, s-au deteriorat sau i-au fost furate, poate solicita obținerea unui duplicat.

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la Art. 35, alin. (2)”, se stipulează în Art. 101 (18), din legea circulației.

Conform Codului Rutier, se aplică o sancțiune de până la 8 puncte de amendă pentru șoferii care nu au asupra lor actele obligatorii ori refuză prezentarea acestora.

Astfel, conducătorii auto riscă o amendă de peste 1.300 de lei dacă nu au asupra lor talonul sau permisul auto în original. Sancțiune pe care o vor primi, desigur, și atunci când prezintă o copie, fie și legalizată.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide