Pierderi de miliarde pentru industria auto din cauza pandemiei

Publicat: 09 09. 2020, 16:24
Actualizat: 09 09. 2020, 16:25
ford-craiova-007

Industria auto mondială a înregistrat pierderi de zeci de miliarde de euro în trimestrul al doilea al anului din cauza pandemiei. Informațiile au fost publicate de firma de consultanță EY, potrivit agenției de presă DPA.

Potrivit unui raport EY citat de DPA, pierderile operaționale înregistrate în al doilea trimestru de cele mai mari 17 producători auto se ridică la 11 miliarde de euro, după ce în trimestrul al doilea al anului trecut aceleași companii raportaseră un profit de 22 de miliarde de euro. Dintre cei 17, numai 6 au înregistrat profit în perioada cuprinsă între aprilie și iunie 2020, Tesla fiind singurul care a obținut rezultate mai bune în 2020 decât a făcut-o anul trecut. Potrivit EY, Tesla a fost în trimestrul doi al anului cel mai profitabil producătoru auto din lume.

Cum a înregistrat industria auto pierderi de miliarde în pandemie

Totuși, niciun producător auto nu a reușit în trimestrul doi din 2020 să evite scăderea veniturilor. Câștigurile combinate s-au situat sub 177 miliarde de euro, un declin de 41% faţă de perioada similară din 2019. Sunt însă diferențe semnificative între companiile auto: în timp ce veniturile Tesla au scăzut cu 5%, cele al producătorului auto nipon Mitsubishi au înregistrat un declin de 57%. Producătorii auto germani Volkswagen, Daimler şi BMW au înregistrat scăderi ale veniturilor cu 37%, 29% şi, respectiv, 22%.

De un real ajutor pentru mărcile germane au fost vânzările din China, care au crescut în al doilea trimestru al anului. Aici, atât Volkswagen, cât și BMW și Daimler și-au îmbunătățit performanțele, ceea ce a făcut ca pierderile globale să fie mai ușor de digerat. Potrivit celor de la EY, producătorii germani și-au majorat ponderea vânzărilor din China raportată la veniturile totale de la 33% la 51%.

Pentru trimestrul al treilea, experții EY se așteaptă la o îmbunătățire a performanțelor, fără a se ajunge însă curând la nivelul de dinaintea pandemiei. Cel mai devreme, acest lucra s-ar putea produce în 2022. Până atunci, se prevede un 2021 brutal, în care producătorii auto vor fi forțați să închidă fabrici și să concedieze salariați.

În primăvară, producătorii auto din întreaga lume au fost nevoiți să închidă fabricile pe fondul contaminărilor cu coronavirus. Inclusiv industria auto din România a înregistrat pierderi masive în perioada de carantină din al doilea trimestru al anului.