Peste câțiva ani anvelopele vor fi produse din sticle de plastic și coji de orez

Publicat: 01 03. 2023, 15:50

Cenușa din coji de orez, cauciucul din păpădie, cauciucul reciclat sau sticlele PET: aceste materiale vor fi utilizate în viitor pentru producția de anvelope.

Cauciucul natural constituie între 10 și 40% din greutatea totală a anvelopelor moderne, dar este nevoie de folosirea resurselor în mod sustenabil.

Noi materiale pentru producerea pneurilor

Industria producătoare de anvelope este cel mai mare consumator al producției globale de cauciuc, reprezentând peste 70%. Pentru fabricarea unui pneu se utilizează acest material în proporție de aproximativ 40% din greutatea totală a anvelopei și din acest motiv e nevoie de o utilizare mai bună a resurselor.

Pe lângă cauciuc și alte materii prime cum ar fi siliciul sunt esențiale pentru producerea anvelopelor. Siliciul, de exemplu, ajută la optimizarea unor caracteristici precum aderența, rezistența la rulare și durata de viață a anvelopei. În viitor, coaja de orez va fi utilizată ca materie primă pentru siliciul produs în mod sustenabil. Coaja de orez este un produs rezidual al producției de orez și nu poate fi folosită ca aliment sau hrană pentru animale. Siliciul derivat din cenușa de coji de orez este mai eficient din punct de vedere energetic atunci când este utilizat în producție decât cel obținut din materiale convenționale, cum ar fi nisipul de cuarț.

Uleiurile pe bază de plante – cum ar fi uleiul de rapiță și rășinile bazate pe materiale reziduale din industria hârtiei și a lemnului – oferă deja o alternativă la materiile prime pe bază de țiței pentru anvelope. Sunt utilizate exclusiv uleiuri care îndeplinesc standardele tehnice de calitate și care nu sunt adecvate pentru consum. Uleiurile și rășinile permit flexibilitate în ceea ce privește compozițiile anvelopelor și îmbunătățesc astfel aderența materialului.

Poliester pentru anvelope din sticle PET reciclate

Continental a dezvoltat tehnologia ContiRe.Tex prin care reutilizează între 9 și 15 sticle de plastic pentru fiecare anvelopă, în funcție de dimensiunea acesteia. PET-ul reciclat a înlocuit deja poliesterul convențional în structurile unor carcase de anvelope. Sticlele PET utilizate provin exclusiv din regiuni în care nu există un circuit închis de reciclare. Compania prezentă cu unități de producție și centre de certare în România și-a propus să atingă o neutralitate de 100% în ceea ce privește emisiile de carbon până cel târziu în 2050.

Continental lucrează sistematic la utilizarea materiilor prime reciclate în producția de anvelope. Acest lucru este menit să asigure că negrul de fum – o altă materie primă crucială în compușii de cauciuc – poate fi obținut pe scară largă în viitor. Continental folosește, de asemenea, prelucrarea mecanică a anvelopelor scoase din uz. Cauciucul, oțelul și cablurile textile, în special, sunt separate, într-un proces extrem de sofisticat, unele de altele. Cauciucul este apoi pregătit pentru a fi reutilizat ca parte a unor noi compuși de cauciuc.