Permisul de conducere în România: tot ce trebuie să știi pentru a-l obține în 2023
Un pas important în viața oricărui om, independent de vârsta la care se află, este obținerea permisului de conducere de categoria B. Actul atestă dobândirea cunoștințelor și abilităților necesare conducerii oricărui autovehicul care nu depășește masa maximă autorizată de 3.500 kg și care nu are mai mult de 8 locuri, conform Codului Rutier.
Deoarece fiecare participant la trafic are în mâinile sale o responsabilitate imensă de fiecare dată când se urcă la volan, pregătirea pentru șofat trebuie să fie nu altfel decât una temeinică.
Regulamentul prevede o limită de vârstă pentru obținerea permisului de conducere de categoria B, și anume 18 ani. Cu toate acestea, este permisă înscrierea la școala de șoferi cu maxim 3 luni înaintea împlinirii vârstei majoratului, cu condiția ca aceasta să fie atinsă până la susținerea examenului teoretic.
În afara condiției de vârstă, Codul Rutier prevede o serie de alte cerințe necesare unei persoane, în vederea dobândirii permisului de conducere, precum:
- să fie aptă din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din categoriile și subcategoriile pentru care solicită examinarea
- să nu fi fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune la regimul circulației pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie sau de furt al unui autovehicul
- să fie aptă din punct de vedere psihologic pentru a conduce autovehicule sau tramvaie pe drumurile publice.
Care sunt actele necesare obținerii permisului de conducere
În scopul obținerii permisului de conducere, candidaților le este solicitat un dosar conținând o serie de documente, anume:
- Cerere tip
- Copia actului de identitate
- Certificatul de cazier judiciar
- Fișa de școlarizare (eliberată de școala de șoferi)
- Dovada plății taxei pentru eliberarea permisului de conducere
Cei ce aspiră la dobândirea unui permis de conducere trebuie să anticipeze costurile impuse de școlile de șoferi, care se pot întinde de la circa 1.500 de lei până peste 2.000 lei. Odată ce candidatul și-a ales școala de șoferi, trebuie să parcurgă pregătirea teoretică oferită de aceasta înainte de a începe ședințele de practică, alături de instructor.
După studiul profund al Codului Rutier, candidații urmează să susțină primul examen – un chestionar de 26 de întrebări, iar condiția pentru a-l promova este obținerea unui minim de 22 de răspunsuri corecte. În final, după efectuarea minimului de 30 de ședințe de șofat, urmează examenul final, cel practic. Candidații vor fi examinați de un agent din cadrul poliției rutiere, circulând prin oraș, după indicațiile examinatorului, timp de aproximativ 30 de minute. În cazul în care viitorul șofer nu acumulează mai mult de 21 de puncte de penalizare, acesta este declarat ADMIS, urmând ca permisul de conducere să îi fie trimis prin intermediul Poștei Române.
Candidații care urmează să susțină examenul teoretic, dar nu numai, își pot testa și îmbunătăți cunoștințele cu ajutorul mediului de învățare și al chestionarelor oferite de www.scoalarutiera.ro, respectiv site-ul instituției DGPCI, putând simula întâiul examen din cele două.
Trebuie să ne amintim întotdeauna că șofatul este o responsabilitate și necesită atenție și gândire rapidă, indiferent de nivelul de experiență al conducătorului auto. Șoferul bun nu este nicidecum cel ce conduce cu viteză mare, ci acela care conduce corect și prudent, este rezistent la stres și precaut.