Un șofer poate rămâne fără permis de conducere dacă este înregistrat de radar că circulă în oraș, în anumite zone, cu viteza de 65 km/h, iar limita de viteză se poate aplica în toate localitățile din România.
Legislația rutieră stabilește limite foarte clare de viteză. Acestea variază în funcție de tipul de drum și de zona rezidențială pe care o tranzitează.
Aceste limite sunt impuse pentru a preveni producerea unor accidente rutiere și a proteja viața pietonilor și a șoferilor.
În România, limitele de viteză sunt stabilite în funcție de tipul drumului. Dar, sunt anumite zone din orașe sau localități, unde aceste limite diferă.
În general, viteza maximă admisă este de:
Viteza maximă admisă pe oricare dintre aceste tronsoane poate să difere, în funcție de cum a stabilit administratorul drumului.
De exemplu, pe Drumul Național 1, în localitatea Bărcănești, viteza maximă este limitată la 70 km/h.
Depășirea limitei de viteză se sancționează cu amendă și, în anumite cazuri, cu suspendarea permisului de conducere. Punctul de amendă este 145 de lei, iar pentru depășirea vitezei se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 29 de puncte de amendă.
Sancțiuni aplicate în funcție de viteza cu care ai depășit limita:
Șoferii trebuie să fie foarte atenți la indicatoarele de limitare a vitezei, mai ales în oraș.
Pentru că, de multe ori, autoritățile locale pot impune chiar și o limită de 10 km/h în zona școlilor sau a spitalelor.
Astfel că, un șofer care e înregistrat de radar că circulă cu viteza de 65 km/h într-o astfel de zonă, riscă atât amendă cât și suspendarea permisului. Pentru că depășește viteza limită cu peste 50 km/h.