Permis de conducere digital și talon auto în format electronic: Când vor fi valabile și în România?

Autor: Radu Țuțulan 30 aug. 2024 Știri auto
Permis de conducere digital și talon auto în format electronic: Când vor fi valabile și în România?

Încă de anul trecut, la nivelul Uniunii Europene s-a propus introducerea unui permis de conducere digital universal, valabil în toate statele membre. De asemenea, s-a cerut de mai mult timp și introducerea unui talon auto electronic. Când vor fi valabile aceste documente și în România?

Uniunea Europeană a propus unui permis de conducere digital, care să fie fi acceptat în toate statele UE. Documentul electronic ar avea un format unic și, totodată va fi creată o bază de date la nivel european.

Astfel, autoritățile din toate statele europene vor avea acces la identitatea șoferilor, indiferent de țara care a eliberat permisul auto.

În paralel, atât în România cât și în alte state europene s-a discutat despre introducerea unui talon auto în format electronic.

Permis de conducere digital și talon auto în format electronic

Conform propunerii discutate la nivelul Comisiei Europene, permisul de conducere digital poate fi prezentat pe telefonul mobil. Astfel, cu timpul, statele membre UE ar putea elimina obligativitatea prezentării în format fizic a permisului auto.

Valabilitatea acestor documente se propune a fi de 15 ani, pentru cei care conduc motociclete, autoturisme sau tractoare. Pentru șoferii de camion și autobuz, propunerea este ca valabilitatea să fie redusă la 5 ani.

Toate aceste propuneri au fost adoptate în prima parte a anului de Comisia Europeană.

O altă propunere, neoficială, despre care s-a discutat în România, a fost introducerea unui talon auto în format electronic. Dar, deocamdată, nu a fost inițiată nicio propunere de modificare a legii în acest sens.

Când se introduce în România permisul auto electronic

După ratificarea la nivel european, statele membre au mai mulți ani la dispoziție pentru a transpune directivele în legislația națională.

Deja se discută la nivelul Ministerului de Interne (MAI) variante de modificare a legii.

Sunt analizate în prezent toate schimbările adoptate la nivel european. Există mai multe aspecte care trebuie avute în vedere, înainte de a modifica legea. Desigur, în primul rând e legislația comunitară, la care trebuie să ne aliniem, apoi e vorba și de profilul conducătorului auto din România. În plus, trebuie ținut cont și de capacitățile tehnice disponibile. Deocamdată nu se poate avansa un termen, pentru că discuțiile sunt purtate pe mai multe paliere, inclusiv interinstituțional”, au declarat pentru ProMotor surse din MAI.

Chiar dacă nu a fost avansat un termen oficial, este posibil ca permisul de conducere digital să fie implementat până în 2030. Până atunci, șoferii din România sunt obligați să prezinte, în cazul unui control, permisul în format fizic.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide