Modalitatea prin care se obținea permisul auto în Suceava. Cei care dădeau șpaga trebuiau să poarte o vestă specială în timpul examenului
Noi informații în scandalul permiselor auto obținute fraudulos la Suceava. Procurorii DNA susţin că examinatorii şi complicii acestora fraudau proba teoretică pentru obţinerea carnetului de şofer, folosind aparatură audio-video. Astfel, răspunsurile la teste erau furnizate în timp real.
Candidații dispuşi să plătească mii de euro ca să obţină permisul de conducere, prin fraudarea probei teoretice a examenului, erau mai întâi învățați care sunt procedurile. Înainte să susţină proba, candidaţii se întâlneau cu angajaţi ai instituţiei sucevene sau cu complici ai acestora în parcarea de la Iulius Mall. Serviciul de Înmatriculări şi Permise Suceava are sediul în incinta centrului comercial.
Cei care urmau să participe la proba teoretică aranjată primeau mai întâi un training
În parcare, li se dădea o vestă echipată cu un sistem tehnic audio-video şi în ureche li se punea o cască pentru a auzi răspunsurile la întrebări. Erau instruiţi de la cum să-şi scoată dopurile de ceară din ureche ca să audă cât mai bine indicaţiile, până la ce distanţă să stea de monitorul calculatorului pentru ca cei care ofereau suportul tehnic să poată vedea întrebările.
Doar 22 de întrebări erau rezolvate corect, restul trebuiau bifate la întâmplare
Printre mituitori erau persoane care nici măcar nu ştiau că pentru a promova examenul teoretic trebuie să adune minimum 22 de puncte. Unii erau neşcolarizaţi şi voiau să obţină carnetul de şofer deşi nu stăpâneau nici pe departe legislaţia rutieră.
Preţurile serviciilor de fraudare puteau să ajungă şi la 6.000 de euro. Tariful era stabilit în funcţie de gradul de pregătire al clientului. Cei cu mai puţină şcoală, plăteau mai mult, informează Adevărul.ro.
Scandalul a început la sfârșitul lunii noiembrie
În urma finalizării percheziţiilor efectuate de către procurorii din cadrul DNA Suceava, anchete ce vizează trei dosare penale, au fost ridicate sume de bani şi bunuri în valoare de peste 1.000.000 de euro.
Procurorii au declanșat atunci cercetări în legătura cu comiterea, de către mai mulţi funcţionari publici, printre care şi poliţişti şi alte persoane, a următoarelor infracţiuni: luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi spălarea banilor.
Gruparea ar fi acţionat în scopul obţinerii de sume de bani, pe două paliere: în legătură cu susţinerea şi promovarea examenelor pentru obţinerea permiselor de conducere şi în legătură cu înmatricularea autoturismelor.