Pericolele cruise controlului. De ce nu e bine să conduci fără să ai piciorul pe acceleraţie

Autor: ProMotor 11 mai 2017 Știri auto

Folosirea limitatoarelor de viteză şi a regulatoarelor de viteză (cruise control, tempomat etc.) duce la scăderea atenţiei şoferilor, relevă un studiu realizat de centrul de investigaţii neurocognitive şi neurofiziologice de la Universitatea din Strasbourg.

Mai exact, în urma observaţiilor făcute, folosirea acestor echipamente are drept urmări scăderea distanţei de siguranţă, scăderea vitezei de reacţie a şoferului în cazul unei situaţii de urgenţă şi creşterea probabilităţii de adormire la volan – cu 25% în cazul regulatorului şi cu 16% în cazul limitatorului.

La studiu au participat 90 de persoane (45 de bărbaţi şi 45 de femei) care au condus 120 km pe autostradă pe un simulator auto. De-a lungul călătoriei virtuale, oamenii au întâlnit una din următoarele situaţii posibile: o staţie de taxare, un accident de autobuz, drum în lucru sau radar.

Profesorul André Dufour, cel care a coordonat acest studiu, spune că folosirea prelungită a acestor tehnologii trebuie combinată cu pauze mai dese decât de obicei. De asemenea, şoferii ar trebui să renunţe la regulatorul sau limitatorul de viteză în condiţii de trafic aglomerat, dacă se lucrează la drum sau dacă se apropie o staţie de taxare, pentru a diminua şansele de producere a unui accident.

Voi cât şi cum folosiţi cruise controlul şi/sau limitatorul de viteză?


Urmărește Promotor.ro pe Google News



Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide