Pedala de frână e moale după schimbarea plăcuțelor? Iată care e problema și ce trebuie să faci
Pedala de frână este fermă și e suficient să o atingi puțin ca mașina deja să înceapă să încetinească. Dar, dacă pedala de frână e moale după ce ai schimbat plăcuțele de frână, e o problemă. Iată ce trebuie să faci și cum se poate rezolva.
Frânele sunt principalul element de siguranță al tuturor vehiculelor. Majoritatea mașinilor au trei tipuri de frâne diferite, frâna de picior, frâna de mână și frâna de motor.
Desigur, cea mai folosită este frâna de picior, pe care toți o folosim pentru a opri automobilul. Dar, când aceasta e apăsată și „prinde” târziu sau e prea slabă, senzația nu este deloc plăcută.
Pedala de frână e moale după schimbarea plăcuțelor?
Sunt mai multe cauze care pot duce la apariția acestui fenomen, de peladă elastică.
De exemplu, poate pătrunde aer în sistemul hidraulic de frânare, există pierderi de lichid de frânare sau etrierii sunt prea uzați.
Iar dacă pedala e moale după ce tocmai ai schimbat plăcuțele de frână, este posibil că acestea să nu fi fost montate corect. Sau să fi survenit o avarie a sistemului de frânare din cauza manipulării greșite.
Cert este că dacă simți că pedala de frână e moale, trebuie să faci o verificare de urgență a întregului sistem.
Pedala de frână se duce la podea
Dacă experimentezi o situație extremă, în care apeși pedala de frână până la podea, însă mașina nu încetinește, este grav.
Cel mai probabil sistemul hidraulic a cedat și ai pierdut tot lichidul de frână. Caz în care, pentru a opri mașina, trebuie să folosești frâna de motor și pe cea de mână.
Dar, cu foarte mare atenție, pentru că frâna de mână blochează roțile dacă e trasă brusc. Iar frâna de motor trebuie acționată treptat, pentru a nu distruge motorul sau transmisia.
De cele mai multe ori, când începi să simți că pedala de frână e moale, înseamnă că există scurgeri la nivelul conductelor de frână. Fie un furtun a cedat, fie are o fisură și pierde lichid de câte ori e acționată frâna.
Când simți pedala moale, oprește imediat și verifică nivelul lichidului de frână. Dacă este scăzut, trebuie să completezi. Apoi, pornești motorul și apeși frâna cu putere de 5-10 ori, fără a pleca de pe loc. Oprești motorul și faci o verificare în jurul mașinii, pentru a vedea dacă există pete proaspete de lichid.
De asemenea, verifici din nou nivelul lichidului de frână. Dacă a scăzut sau observi o pată proaspătă de lichid sub mașină, înseamnă că o conductă este ruptă. Caz în care trebuie să chemi o mașină de tractare sau un mecanic care poate repara pe loc avaria.
În niciun caz nu îți poți continuă călătoria dacă ai o asemenea problemă.
Nu se întărește pedala de frână
Pătrunderea aerului în conductele de frână reprezintă o altă cauza frecventă care duce la apariția frânelor moi.
Pentru că întreg sistemul să funcționeze fără probleme, este necesar că la nivelul conductelor de frână să existe doar lichid de frână.
În momentul în care aerul pătrunde în sistemul hidraulic, fluxul lichidului din sistem este perturbat. Și astfel poți constată că pedala de frână nu se întărește.
Într-o astfel de situație frânele trebuie aerisite, deci trebuie să apelezi la o firmă de depanări auto sau de tractări.
Când trebuie înlocuite plăcuțele de frână
Majoritatea producătorilor recomandă înlocuirea plăcuțelor după 10.000-15.000 de kilometri. Iar unele brand-uri premium pot fi folosite chiar și 25.000-30.000 de kilometri.
Însă, nu trebuie să ne luăm după aceste recomandări, ci să verificăm, o dată la ceva timp, grosimea plăcuțelor. Pentru că, de exemplu, cei care conduc mai agresiv, ar putea fi obligați să le înlocuiască și după 3.000-4.000 de kilometri. Grosimea plăcuțelor de frână nu trebuie să fie mai mică de 0.30 cm, deci trebuie înlocuite când se apropie de această limită.
Mașinile moderne sunt dotate cu senzori care te avertizează când plăcuțele s-au uzat. Însă, șoferii care nu au acces la această tehnologie trebuie să se bazeze pe alte detalii.
Unele plăcuțe au o mică tijă metalică, care, atunci când plăcuțele s-au tocit, zgârie discul de frână. Inițial, se va auzi un ușor scârțâit la fiecare frânare. Dar, pe măsură ce se tocește și mai mult plăcuța, tija aceasta va produce un sunet tot mai strident.
Un alt indicator al plăcuțelor tocite este distanța de frânare. De exemplu, în general, un autoturism care rulează cu 50-60 km/h, oprește în mai puțin de 20 de metri. Când plăcuțele de frână sunt noi, roțile „îngheață” în momentul în care e apăsată pedala de frână.
Dar, când acestea sunt uzate, șoferul va observa că frânarea se face mult mai lent, deci pe o distanță mai mare.
Astfel, un alt semn că trebui să înlocuiești plăcuțele de frână este apăsarea pedalei de frână la maximum. Dacă mașina nu se înfrânează decât atunci când ai ajuns cu pedala pe podea, clar, trebuie înlocuite plăcuțele.
De asemenea, când plăcuțele ajung „la capăt”, metalul care va intra în contact cu discul de frână va produce un zgomot destul de puternic. În plus, în volan se va simți o vibrație anormală. Asta înseamnă că deja s-a ajuns în faza critică. Deci, mașina trebuie dusă imediat în service.