Centura de siguranță este o componentă vitală, care vine montată pe fiecare dintre mașinile noastre moderne.
Centura de siguranță în trei puncte, așa cum o cunoaștem astăzi, a salvat milioane de vieți de-a lungul a peste 60 de ani de existență. Acest dispozitiv a fost adus pe piață în 1959 de către cei de la Volvo. De atunci, toți producătorii auto au adoptat acest sistem de siguranță. Bineînțeles, de-a lungul timpului au existat unele derivate. De exemplu, există centuri de siguranță cu airbag incorporat.
Indiferent, centura de siguranță este un sistem salvator pentru nenumărate persoane care au fost implicate în accidente rutiere. Știm că este obligatorie purtarea acesteia de către șofer, dar și de către pasagerul din față. Dar cum rămâne cu ocupanții locurilor spate?
Bineînțeles, șoferul, la fel și pasagerul din față. Aceeași obligație o au și ocupanții de pe bancheta din spate. Centura de siguranță nu este opțională, ci este obligatorie. Astfel, este de datorie fiecărui ocupant al vehiculului să o poarte.
În caz că unul dintre pasageri nu poartă dispozitivul de siguranță, vor fi aplicate sancțiuni. Amenda pentru nerespectarea acestei obligativități este cuprinsă între 290 de lei și 435 de lei, conform Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, ea va fi plătită de pasagerul care nu s-a conformat, ci nu de către șoferul autovehiculului.
Centura de siguranță în trei puncte poate salva vieți în caz de accident. Aceasta ține ocupanții în interiorul mașinii, eliminând riscul ca aceștia să sară prin parbriz în urma impactului. De asemenea, dată fiind construcția, ea va dispersa șocul impactului pe cutia toracică, micșorând forța de impact resimțită. Este foarte important să ne reglăm centura corect și să o purtăm corespunzător.