Paza bună trece primejdia rea, zice un proverb. Valabil 100% şi în maşină.
Ninge, plouă, eşti blocat în trafic, n-ai telefon sau benzină? Se rezolvă. Cu puţini bani, atenţie şi responsabilitate. Nu doar pentru tine, cu şi pentru pasagerii pe care îi ai în maşină. Iată 11 lucruri care, conform menshealth, îţi asigură liniştea când e mai neagră situaţia.
1. Benzina e vitală pentru maşină şi pentru tine. Rămâi fără, eşti PA. În cea mai rea situaţie, te ajută un alt şofer pe care îl opreşti şi-l implori să-ţi dea o “gură” de beznină ca să ajungi la prima pompă. Ok, el vrea, dar tu ai un furtun la tine ca sa tragi benzină din rezervorul tău în al tău? Ia-ţi un furtun şi învaţă să tragi benzină cu gura până începe să curgă, apoi pune repede furtunul în rezervorul tău până tragi câţiva litri. Opreşte-te până nu-i goleşti rezervorul omului.
2. Dacă vrei să treci peste primul punct, ţine mereu la tine o canistră adevărată cu câţiva litri de benzină în ea. Nu o umple până la refuz! E periculos mai ales vara să umbli cu o canistră plină ochi.
3. Apă, apă şi iar apă. Ţine la tine un bidon de 5 litri că nu ştii pe unde rămâi. Apa e pentru corp ca benzina pentru maşină. Rămâi fără, e panică.
4. Săculeţi cu nisip, covoraşe pentru tracţiune şi lopată. E zăpadă, intri-n nămol şi pierzi tracţiunea. Bagă sub roţile cu tracţiune nisip sau un covoraş antiderapant şi ieşi din bucluc.
5. Triunghiurile şi vesta reflectorizante petru care iei amendă dacă nu le ai (ca şi pentru lucrurile de la punctul 4) sunt foarte importante. Semnalezi că ai o problemă şi poate te ajută cineva, îi previi pe ceilalţi din trafic că staţionezi. Totul o faci ca să te protejezi pe tine şi ca să ajungi la o rezolvare un pic mai repede. Şi ca să nu iei amendă.
6. Pătură. E inutil să mai detaliem la ce te ajută când tocmai zilele astea stau oameni de cîteva zile blocaţi în frig pe drumurile naţionale.
7. Bani cash. Cât de obişnuit ar fi POS-ul în zilele noastre, nu ştii cum ajungi prin creierii munţilor unde găseşti un singur cioban dispus să te tracteze cu caii lui. Probabil că nu are încă instalat un POS în staul şi e urât să nu-l cinsteşti pe om.
8. Cabluri de curent (sau crocodili). Uiţi luminile aprinse sau pur şi simplu vine un moment în viaţa fiecărei baterii când moare. La fel, dacă se opreşte cineva să tea jute, poate că nu are cabluri de curent ca să te ajute 100%.
9. Lanternă cu magnet. E limpede de ce ai nevoie de o lanternă când eşti cu maşina. Dacă e cu magnet e şi mai bine pentru că o poţi ataşa de tablă dacă faci o pană sau dacă repair altceva la maşină. Vei putea să-ţi foloseşti ambele mâini astfel pentru a rezolva mai bine şi mai repede problema.
10. Bandă adezivă. Oricând ţi se poate desprinde ceva din maşină fie că e urmare a unui accident, fie că pur şi simplu conduci o maşină franţuzească. Poţi lipi imediat component până ajungi într-un service. De exemplu, o oglindă retrovizoare, de care oricum ai nevoie pe poziţie în timpul condusului.
11. Charger pentru telefon. No comment!
12. Hartă – nu te baza mereu pe semnalul GPS. Mai ales dacă mergi prin Bulgaria.
13. Snacks-uri – cartofi prăjiţi, alune, seminţe, sunt hrănitoare, nu contează că sunt sau nu bio. Ideea e să-ţi asiguri 2-3 zile de hrană vitală dacă rămâi pe undeva blocat.
14. Trusa medicală (obligatorie)
15. Hârtie igienică şi şerveţele umede. No comment!
- Compresor pentru umflat cauciucurile şi soluţie pentru vulcanizat.
- Mănuşi. Ai aderenţă mai bună când trebuie să umbli la piesele maşinii, te protejează de frih şi de avarii la mâini.
- Briceag – o unealtă excepţională în orice situaţie.
- Brichetă / chibrituri – oricând e bine să ai o sursă de foc la tine. Fie că pleci la grătar şi că n-ai obiectul muncii la tine, fie că trebuie să faci focul ca să te încălzeşti.
- O pereche de cizme pescăreşti şi o pereche de şosete groase. Nu vrei să-ţi amorţească picioarele la minus 20 de grade şi nici să te faci de noroi până la genunchi.