Parlamentarii au depus un proiect de lege prin care cer radare la vedere pe șosele

Publicat: 04 08. 2021, 14:27
Actualizat: 04 08. 2021, 14:32

În România se moare pe bandă rulantă pe șosele. Suntem țara care ocupă primul loc în topul numărului de decese produse în accidente rutiere. Dar parlamentarii au depus un proiect de lege prin care cer radare la vedere.

GALERIE FOTO

Suntem codașii Europei la siguranță rutieră. 96 de decese la un milion de locuitori pe an. Sunt cifrele care ne trimit pe ultimul loc în acest clasament.

Mor zilnic oameni pe șoselele din România. Potrivit ministrului de Interne, Lucian Bode, principala cauză este indisciplina pietonilor, urmată de viteza excesivă. Cu toate acestea, parlamentarii cer radare la vedere. Ei au depus un proiect în acest sens. Potrivit propunerii legislative, mașinile cu aparate radar trebuie să fie inscripționate și poziționate vizibil, chiar anunțate prin indicatoare de avertizare.

Site-ul stirileprotv.ro scrie că mulți dintre cei 20 de inițiatori ai acestui proiect, provenind de la mai multe formațiuni politice, au primit amenzi pentru depășirea vitezei și chiar au rămas fără permis de conducere.

În urmă cu trei ani, parlamentul a mai votat o lege prin care se interzicea amplasarea radarelor nesemnalizate. Curtea Constituțională a respins atunci proiectul.

Politicienii cer radare la vedere, polițiștii cer pedepse mai dure pentru șoferi

Propunerea vine în contextul în care Poliția Română a demarat o campanie de prevenție, amplasând constant radare pe cele mai periculoase drumuri din țară. Mai mult, pe Autostrada Soarelui, pe DN1 și pe E85, traficul este monitorizat și cu ajutorul elicopterelor. Cu toate acestea, aproape zilnic au loc incidente rutiere pe cele mai periculoase drumuri din România.

Șoferii însă, se anunță unii pe alții de prezența aparatelor care înregistrează viteza, folosind aplicații de navigație cum este Waze, sau prin flash-uri date celor care vin din sens opus, avertizându-i să reducă viteza. După ce trec de radar, conducătorii auto calcă din nou pedala de accelerație.

Între timp, un polițist din Bihor, Sebastian Drimbe, a inițiat o petiție cu sloganul “Opriți moartea de pe șosele”. Acesta încearcă să adune cât mai multe semnături pentru a solicita autorităților măsuri mai aspre pentru șoferii care încalcă legea. Petiția a adunat, până în prezent, peste 12.000 de semnături.