Cei care își parchează autoturismele în Sectorul 1 primesc o veste bună. Ce se întâmplă de acum cu mașinile parcate neregulamentar?
Consiliul Local Sector 1 a decis. Proiectul de lege prin care mașinile parcate neregulamentar urmau să fie ridicate a fost respins cu 9 voturi pentru și 15 abțineri. Proiectul prevedea aprobarea Regulamentului privind ridicarea, transportul, depozitarea și restituirea vehiculelor staționate neregulamentar. Primarul Capitalei, Clotilde Armand, a subliniat că proiectul viza mașinile parcate pe trecerile de pietoni din Sectorul 1.
Doar proprietarii/deținătorii/utilizatorii legali ar fi putut primi înapoi mașinile ridicate în baza certificatului de înmatriculare în original. În absența documentului, proprietarii sau utilizatorii puteau prezenta orice alt act care să ateste dreptul de proprietate sau folosință asupra vehiculului. Aceștia ar fi trebuit să facă dovada achitării tarifelor de ridicare, transport și depozitare.
Șoferii ale căror mașini ar fi fost ridicate ar fi fost astfel nevoiți să plătească 200 de lei pentru ridicarea vehiculelor cu masa maxim autorizată de până la 5 tone. 270 de lei ar fi fost tariful pentru cele de peste 5 tone. La aceste sume se adăuga tariful de transport de 150 de lei pentru vehiculele cu masa maxim autorizată de până la 5 tone sau 200 de lei pentru cele de peste 5 tone.
Pentru mașinile ridicate, tariful de depozitare ar fi fost de 75 de lei în primele 24 de ore. Potrivit proiectului, acesta ar fi ajuns la 25 de lei pe zi după primele 24 de ore.
Ridicarea ar fi fost efectuată de către Administrația Domeniului Public (ADP) Sector 1 sau de către un operator contractat. Acesta din urmă ar fi fost solicitat în cazul în care ADP Sector 1 nu ar fi deținut capacitatea necesară de personal și utilaje pentru a realiza activitatea în regim propriu.
Consilierii locali vor mai întâi soluții de parcare înainte de a recurge la ridicarea autoturismelor parcate neregulamentar.