Șoferii nu vor putea contesta amenzile în județul de domiciliu, propunerea legislativă care ar fi permis acest lucru fiind respinsă de Camera Deputaților. Iată ce înseamnă acest lucru.
O inițiativă legislativă care trecuse tacit de Senat în 2019 permitea șoferilor care sunt sancționați în alte județe decât cel în care locuiesc să conteste procesul verbal la judecătoria din localitatea de domiciliu sau de care aparține acea localitate. Măsura era menită să faciliteze procedura de contestare pentru cei care sunt sancționați la mare distanță de localitatea de domiciliu.
Propunerea legislativă, care a trecut de Senat prin adoptare tacită în 2019, viza schimbarea modului în care șoferii pot să conteste sancțiunile primite. Documentul prevedea, mai exact, că șoferii care locuiesc în România ar fi putut să conteste amenda primită în alt județ decât cel în care locuiesc la judecătoria de care aparțin. Contestarea procesului-verbal de contravenție s-ar fi făcut în aceeași perioadă ca în prezent, respectiv în cel mult 15 zile de la data în care șoferul află de sancțiune.
„Împotriva procesului verbal de constatare a contravențiilor se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență își are domiciliul sau sediul, după caz, contravenientul, dacă acesta este pe teritoriul României”, se precizează în document.
Măsura nu s-ar fi aplicat și pentru cei care nu au domiciliul în România. Propunerea trecuse tacit de Senat în 2019, dar deputații au respins-o definitiv marți, astfel că nu mai are șanse de aplicare. În momentul de față, cei ce vor să conteste o amendă primită pentru încălcarea legislației rutiere trebuie să se adreseze judecătoriei în a cărei rază de competență a fost constatată fapta.
Șoferii au primit recent o altă lovitură, din partea ICCJ. Potrivit unei decizii a Înaltei Curți, instanțele de judecată nu mai pot reduce perioada de suspendare a permisului sau decide anularea acesteia în cazul unei contestații.