O nouă licitație cu dedicație la Senat: se cumpără mașini hibride
Se anunță o nouă licitație cu dedicație, de această dată la Senat, pentru achiziționarea a 17 mașini hibride. Caietul de sarcini a fost întocmit cu informații foarte clare, care restrâng drastic numărul de modele care s-ar putea califica.
Senatul României a publicat în SEAP anunțul pentru achiziția a 17 autoturisme „tip limuzină” cu propulsie hibridă (benzină + electric). Contractul are o valoare de 2,39 milioane de lei, ceea ce rezultă într-un preț pentru fiecare mașină de 140.880 de euro. Câștigătoare va fi oferta care va propune cel mai mic preț de achiziție.
Caietul de sarcini publicat este, ca și în alte cazuri, extrem de specific, iar caracteristicile tehnice ale mașinilor acceptate au toleranțe extrem de mici. Practic, este ca și când senatorii au știut ce-și doresc și au realizat caietul de sarcini astfel încât să nu existe pericolul de a se trezi cu altceva în garaj de Crăciun.
Mașinile pe care le vor trebuie să fie de tip limuzină, să aibă între 200 și 250 de cai putere, o lungime între 4,85 și 4,95 m, o lățime de 1,8 – 1,9 metri, rezervor de cel puțin 50 de litri, Euro 6 și culoarea negru ori albastru metalizat. Consumul mixt nu poate fi mai mare de 6,5 litri/100 km, tracțiunea obligatoriu pe față și cutia automata.
Licitație cu dedicație la Senat: Ce mașini hibride primesc senatorii de Crăciun?
Cei mai mulți constructori nu oferă un model hibrid cu aceste dimensiuni, ci au migrat direct la hibrizi cu încărcare la priză (PHEV). Totuși, aceste modele au costuri de achiziție cu mult peste pragul stabilit pentru licitație. Rămâne, în această zonă de preț și caracteristici tehnice, doar Toyota Camry, care, surpriză, bifează toate caracteristicile din caietul de sarcini. Iar, în echiparea de vârf Exclusive, se încadrează inclusiv în lista de echipări fără de care Senatorii nu pot petrece Crăciunul anul acesta.
Ofertele vor fi deschide la 1 noiembrie, iar contractul are un termen generic de livrare de trei luni. În caietul de sarcini este specificat însă expres că senatorii își așteaptă mașinile până în 15 decembrie, lucru explicabil prin faptul că ei vor să prindă achiziția în actualul exercițiu financiar și să nu mai aștepte până la aprobarea unui alt buget. Sau, cum spuneam mai sus, ca să le poată pune sub bradul de Crăciun.
Nu este prima oară când licitațiile diverselor instituții ale statului „licitează” achiziții cu dedicație. În urmă cu o lună, ANAF a anunțat o licitație pentru cumpărarea a două mașini electrice. În caietul de sarcini era, practic, copiat configuratorul Renault. În 2019, fosta administrație Firea organiza o licitație pentru cumpărarea de motociclete pentru Poliția Locală, de asemenea, cu caracteristici foarte stricte, care restrângeau până la identificare numărul posibililor furnizori.