Polițiștii din Harghita și Mureș au surprins un număr incredibil de vitezomani în acest weekend, cei sancționați fiind înregistrați într-o singură acțiune pe o șosea care leagă cele două județe. În mod remarcabil, cei sancționați au fost descoperiți de păolițiști într-un interval de numai opt ore.
Se spune că nimeni nu circulă cu viteza legală în România, iar acest lucru pare să se adeverească. O acțiune desfășurată de polițiști sâmbătă, 20 februarie, pe o șosea la granița dintre județele Mureș și Harghita, a scos în evidență amploarea acestui fenomen. Într-un interval de opt ore, nu mai puțin de 179 de șoferi au fost surprinși de aparatele radar.
„Pe 20 februarie a.c., în intervalul orar 10.00- 18.00, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier al Inspectoratului de Poliție Județean Mureș au acționat pentru combaterea nerespectării regimului legal de viteză, în sistem cascadă, în colaborare cu polițiști rutieri din județul Harghita”, se arată într-un comunicat al Poliției Mureș.
În cadrul acțiunii, polițiștii au folosit atât echipamentele video de supraveghere a traficului rutier și de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, instalate pe autospeciale, cât și aparatele portabile, model TruCAM, pentru depistarea șoferilor care depășesc viteza legală. De asemenea, polițiștii au utilizat aparate etilotest și drugtest, pentru depistarea și sancționarea celor aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive.
În cadrul acțiunii, pentru neregulile constatate, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Mureș au aplicat 210 sancțiuni contravenționale, dintre care 179 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 3 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, conform Legii nr. 55/2020, 28 reprezentând alte abateri la regimul rutier. De asemenea, oamenii legii au reținut 15 permise de conducere, dintre care 14 pentru viteză și 1 pentru alte abateri, fiind retrase 6 certificate de înmatriculare.
Polițiștii au anunțat că vor continua astfel de acțiuni desfășurate în colaborare cu colegii din județele limitrofe, pe sectoarele de drum cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere grave. Este totuși surprinzător că atât de mulți șoferi au fost surprinși de radar în condițiile în care Waze a devenit o aplicație de bază pentru șoferii din România. Potrivit polițiștilor, folosirea Waze nu a influențat semnificativ numărul amenzilor pentru viteză, ceea ce este surprinzător.