De ce nu sunt amendați șoferii pe baza probelor de pe camerele video din intersecții

Autor: Daniel Samoilă 25 dec. 2021 Știri auto

Caz unic în Europa întâlnit în România. Șoferii nu pot fi amendați pe baza probelor de pe camerele video, instalate pe marile bulevarde din municipalități.

În multe orașe din România pe camerele de supraveghere sunt surprinse zilnic contravenții, unele foarte grave, care sunt săvârșite de șoferi. Agenții de circulație nu pot, însă, să ia măsuri împotriva celor care încalcă regulile, pentru că nu-i lasă legea.

Șoferii pot fi ușor identificați pe baza probelor de pe camerele video după numărul de înmatriculare. Polițiștii, însă, nu le pot da amenzi din cauza unei lacune legislative care susține că amenzile se pot da numai dacă agentul a fost martor la săvârșirea contravenției sau dacă aceasta a fost înregistrată cu mijloace tehnice omologate aflate în dotarea Poliţiei.

Camerele de supraveghere aparțin de autoritățile locale și nu sunt omologate, astfel că șoferii care au încălcat regulile scapă nepedepsiți.

Caz unic în Europa: polițiștii nu pot da amenzi pe baza probelor de pe camerele video

Doar în România se întâmplă ca polițiștii să nu poată da amenzi pe baza probelor de pe camerele video. În restul țărilor din Uniunea Europeană se poate.

Lucian Diniţă, fostul șef al Direcției Rutiere din Poliția Română, susține că polițiștii pot da amenzi pe baza probelor video dacă se vor face modificări legislative, scrie Adevărul.ro

„Imaginile video surprinse de camere video, de supraveghere sau de la bordul vehiculelor, ar fi foarte utile pentru probarea unor contravenţii, dar numai după ce se schimbă legea, fiindcă din punct de vedere legal în prezent nu se pot utiliza decât mijloace tehnice omologate şi aflate în proprietatea MAI.

Din acest motiv, nici radarele fixe dotate cu camere de supraveghere aflate în 18 judeţe nu pot fi utilizate

Acestea au fost instalate încă din aprilie 2008. De atunci am solicitat să se adopte o modificare legislativă, dar probabil au existat unele interese ca să nu se aprobe proiectul.

În Parlament s-a ţinut cu dinţii ca echipamentele să fie omologate, când în tot Occidentul acest lucru nu este specificat, iar agenţii aplică amenzi având ca probă imaginile video de pe camerele de supraveghere.

În toată Uniunea Europeană se folosesc în acest scop echipamente neomologate pentru că este de bun-simţ să accepţi că este evident pentru toată lumea când un şofer trece pe culoarea roşie a semaforului. La noi nu e de bun-simţ acest lucru, iar un proces-verbal astfel realizat ar fi rapid anulat de instanţă, deoarece echipamentul nu e omologat şi nici măcar nu se află în proprietatea MAI, ci a autorităţii locale”, a declarat Diniță.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor



Comentarii
Inchide