Inteligența artificială, folosită pentru a-i depista pe șoferii care utilizează telefonul mobil în timp ce conduc
Poliția din Marea Britanie testează un soft bazat pe inteligență artificială care poate depista șoferii care utilizează telefonul mobil în timp ce conduc.
La fiecare 20 de minute, un șofer din București primește amendă pentru utilizarea telefonului mobil în timp ce conduce. Deși poate părea un gest banal la prima vedere, utilizarea dispozitivelor mobile în timpul condusului sunt responsabile pentru un sfert dintre accidentele rutiere produse, potrivit unui studiu realizat peste Ocean. La capitolul accidente, România nu stă deloc bine, clasandu-se pe locul secund la nivel european în ceea ce privește numărul de accidente rutiere mortale, cu o rată de 91 de morți pentru fiecare un milion de locuitori.
În Marea Britanie, autoritățile se folosesc într-un program pilot de evoluția tehnologică actuală pentru a descoperi șoferii care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc. Mai exact, Poliția plasează o dubă la marginea drumurilor pe care vrea să le urmărească, duba fiind echipată cu mai multe camere care pot depista șoferii care încalcă această regulă.
Softul poate depista și șoferii care nu poartă centura
Camerele prezente în aceste dube pot capta imagini ale vehiculelor care trec pe lângă ea. Prin intermediul inteligenței artificiale pot fi depistați mai apoi acei șoferi care încalcă legea într-un fel sau altul. Nu este vorba numai despre utilizarea telefonului mobil la volan, ci și despre purtarea centurii de siguranță, spre exemplu.
Imaginile captate sunt analizate cu ajutorul unui soft ce are la bază inteligența artificială, acesta fiind responsabil pentru selecția acelor șoferi care au încălcat regulile. Imaginile ajung în cele din urmă la niște polițiști reali, care decid dacă legea a fost încălcată sau nu.
Poate că la prima vedere ți se pare că autoritățile au mers prea departe cu acest experiment, însă nu uita de toate acele accidente tragice care au fost cauzate tocmai de aceste încălcări ale legilor. În aceste condiții, evoluția tehnologică la care am ajuns în ziua de astăzi ne poate salva viața, responsabilizându-i pe șoferi atunci când se urcă la volan.
Sursa: Cities Today