Nu ai cauciucuri de iarnă? De la 1 ianuarie polițiștii vor lua și pielea de pe tine. Asta deoarece valoarea punctului de amendă va crește semnificativ în absența plafonării, care expiră la 31 decembrie. Iată tot ce trebuie să știi.
Vremea rece și ninsorile căzute în mai toate zonele țării sunt un semnal clar pentru șoferi, care trebuie să aibă mașinile dotate cu anvelope de iarnă. În cazul în care aceștia sunt opriți de polițiști în zone acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, iar mașinile nu sunt dotate cu cauciucuri de iarnă, consecințele sunt grave. În afară de amenzi, care nu sunt deloc neglijabile, polițiștii pot decide suspendarea certificatului de înmatriculare. Recuperarea acestuia se poate face doar după prezentarea mașinii la o unitate RAR.
Vorbind strict de amenzile pentru lipsa anvelopelor de iarnă, acestea vor crește masiv după data de 1 ianuarie. După cum am mai anunțat, plafonarea valorii punctului de amendă expiră la data de 31 decembrie, iar în acest moment nu există niciun Guvern validat care să poată decide prelungirea acestei plafonări. În aceste condiții, punctul de amendă este de 10% din valoarea salariului minim brut pe economie – mai exact 223 de lei. Față de valoarea plafonată la 145 de lei, noua valoare reprezintă o majorare cu 53,8% a amenzilor.
Dacă punctul-amendă va crește cu 78 de lei, de la 145 la 223 de lei, fiecare abatere de la normele Codului Rutier va fi sancționată mult mai dur. În cazul lipsei anvelopelor de iarnă, contravenția se încadrează în clasa a patra de sancțiuni, care se pedepsesc cu 9-20 puncte-amendă. Dacă în prezent amenda este cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei, după data de 1 ianuarie, aceasta va crește la o valoare cuprinsă între 2.007 și 4.460 de lei. Chiar dacă va exista opțiune plății a jumătate din minimul amenzii, șoferii contravenienți vor scoate din buzunar 1.004 lei în loc de 653 de lei în prezent.
Pentru a scăpa de amendă, anvelopele de iarnă și cele allseason trebuie să fie inscripționate corespunzător cu marcajul M+S, M&S sau M.S., M și S fiind abrevieri pentru Mud (noroi) și Snow (zăpadă). Ca măsură suplimentară, Codul Rutier prevede, pe lângă pedeapsa amenzii, și reținerea certificatului de înmatriculare până la remedierea situației.