Noul Audi A5 debutează oficial și înlocuiește A4 în gama de modele Audi – GALERIE FOTO

Autor: Ionuț Vîlciu 16 iul. 2024 Știri auto

Noua generație Audi A5 a fost prezentată oficial în două formate de caroserie. Cu această ocazie, producătorul german lansează și versiunea de performanță Audi S5.

Cu o industrie în continuă schimbare, gama Audi trebuie să se conformeze. Astfel, A5 va continua să fie un model oferit cu motorizări termice, în timp ce A4 va deveni un model pur electric în viitor.

După 30 în care a făcut carieră în gama Audi, numele de A4 dispare, cel puțin pentru moment, iar A5 îi ia locul în gama producătorului german. Noua generație Audi A5 înlocuiește Audi A4 în gama producătorului german. Astfel, modelele ce au în componența denumirii un număr impar păstrează motoarele termice, iar numerele pare sunt rezervate modelelor electrice.

Un nou capitol pentru modelele de clasă medie

Noul Audi A5 va fi disponibil doar sub formă de sedan sau break. Designul este clar în tema actuală a brandului german, cu linii mai rotunjite, blocuri optice înguste și accent pus pe aerodinamică.

Noul Audi A5 este mai mare decât vechea generație, dar nu la fel de „voluptuos”, dat fiind faptul că trebuie să îmbine două modele în unul singur. Partea frontală este dominată de grila specifică, de formă hexagonală, dar care acum este mai îngustă și mai lată. Bara frontală încorporează două admisii de mari dimensiuni, în timp ce în partea din spate regăsim evacuări reale.

Farurile beneficiază de tehnologie full LED, în timp ce stopurile OLED contribuie la aspectul modern al mașinii. De asemenea, aceste stopuri OLED pot transmite diferite mesaje șoferilor din spate, mesaje care să îi avertizeze cu privire la eventuale pericole de pe carosabil.

Interiorul a primit cele mai noi tehnologii de la Audi

Aspectul cabinei, la fel ca cel interior, respectă noua linie de design de la Audi. Astfel, tehnologia tronează, iar noul A5 poate fi dotat cu până la trei ecrane, dintre care unul este dedicat exclusiv pasagerului.

Instrumentarul de bord este afișat pe un ecran de 11,9 inch, în timp ce sistemul multimedia principal folosește un afișaj de 14,5 inch. Opțional, mașinile pot fi dotate cu un al treilea ecran pentru pasager. Acesta măsoară 10,9 inch și poate fi folosit de pasager pentru entertainment. În plus, pentru prima dată pe un vehicul Audi, există un afișaj head-up configurabil care permite șoferilor să controleze funcțiile vehiculului și sistemul de infotainment.

Pe lângă cele mai noi tehnologii, pasagerii vor beneficia și de mai mult spațiu, dat fiind faptul că mașina a crescut în dimensiuni. În ceea ce privește lungimea vehiculului, sedanul și break-ul sunt identice. Cu o lungime totală de 4.829 milimetri, au crescut cu 67 mm față de predecesori. Ampatamentul de 2.900 mm va crea mai mult loc pentru pasageri, cât și pentru bagaje. Noul A5 sedan oferă 445 de litri volum total în portbagaj, în timp ce break-ul este marginal mai spațios, cu un volum de 476 de litri.

Pe lista de opțiuni vom găsi un plafon panoramic cu funcție de opacizare sau sistemul audio Bang&Olufsen 3D cu incinte acustice integrate în tetierele scaunelor din față.

Ce motorizări sunt disponibile pe noua generație Audi A5?

Două dintre motorizările ce vor fi disponibile pe noua generație A5 beneficiază de un sistem mild-hybrid pe 48V, care aproape că se comportă ca un full-hybrid. Forma de electrificare aleasă de Audi permite ca mașinile să fie manevrate pur electric la viteze mici, iar motorul termic poate fi oprit în timpul deplasării la viteze de până la 130 km/h, ceea ce va crește eficiența.

Astfel, dieselul de 2.0 litri și 204, dar și motorizarea V6 de 3.0 litri, disponibilă pe S5, ce dezvoltă 367 CP, vor folosi sistemul mild-hybrid. Acesta adaugă motoarelor termic un motor electric de 24 CP, iar întregul sistem este alimentat de o baterie de 1,8 kWh.

Toate motoarele vor fi cuplate la o transmisie automată cu 7 trepte în standard. De asemenea, în afară de motorizarea de bază, celelalte motorizări de 2.0 litri vor putea primi și tracțiune integrală. Aceasta este inclusă în standard pe S5 echipat cu motorizarea V6 de 3.0 litri.

De asemenea, Audi transmite că două motorizări PHEV, bazate pe unitatea de 2.0 litri pe benzină, urmează să fie lansate în viitor. Acestea vor dezvolta 300 CP sau 367 CP și vor putea parcurge peste 100 km în modul pur electric.

Noile Audi A5, A5 Avant, S5 și S5 Avant pot fi comandate acum în Germania. Lansarea pe piața europeană va avea loc în noiembrie 2024, cu prețuri ce vor începe de la 45.200 de euro.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Audi


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide