Noua lege a taximetriei a fost promulgată. Cum răspunde Uber în România
Actul normativ care modifică şi completează legea taximetriei a fost promulgat de preşedintele României, Klaus Iohannis. Astfel, legea nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere spune acum că este interzis transportul public de persoane contra cost cu vehicule fără a avea o autorizaţie de taxi.
În teorie, legea modificată a taximetriei scoate în afara legii serviciul UberX, lansat în februarie 2015 în Bucureşti de compania americană Uber, însă reprezentanţii firmei în România se apără şi îi liniştesc pe şoferii Uber, spunând că serviciul lor nu se încadrează în limitele impuse de actul normativ revizuit.
Potrivit Gândul, UberX va funcţiona în continuare în Bucureşti, cu precizarea că acest serviciu e descris ca fiind ridesharing, nu taximetrie. „Scopul nostru este ca serviciile Uber să fie reglementate şi ne dorim să găsim modalităţi de a contribui la modernizarea legislaţiei din România astfel încât aceasta să ia în considerare servicii noi şi inovatoare cum sunt cele de ridesharing. Discuţiile noastre la nivel local şi guvernamental au fost pozitive şi suntem entuziasmaţi că putem continua să oferim locuitorilor Bucureştiului o metodă alternativă de transport care este convenabilă, sigură şi transparentă”, a declarat Daniel Byrne, responsabil Uber pentru comunicarea cu Europa, pentru Gândul.
Cu alte cuvinte, reprezentanţii companiei americane au făcut şi vor face lobby în România pentru ca legislaţia să se schimbe în favoarea lor. De altfel, acest lucru se întâmplă în toate statele în care Uber este prezent.
UberX, cel mai ieftin serviciu oferit de Uber, a fost lansat în România în februarie 2015 şi funcţionează asemănător cu un serviciu obişnuit de taxi, cu diferenţa majoră că şoferul şi pasagerul nu pun niciodată mâna pe bani gheaţă, tranzacţiile făcându-se exclusiv prin intermediul aplicaţiei Uber, care încasează automat preţul cursei de pe cardul bancar înscris de client în contul personal. Tariful practicat în Bucureşti este de 1,39 lei/km (şi 0,23 lei/minut pentru staţionare), adică la fel ca la majoritatea firmelor de taximetrie din Bucureşti.
Uber este o companie americană care oferă mai multe servicii de ridesharing în marile oraşe ale lumii. În unele capitale, Uber a fost scos în afara legii cu acte normative asemănătoare celui promulgat în România.