Noua lege a pensiilor afectează și polițele RCA? Cât costă asigurarea auto pentru pensionari

Autor: Radu Țuțulan 30 aug. 2024 Știri auto
Noua lege a pensiilor afectează și polițele RCA? Cât costă asigurarea auto pentru pensionari

Noua lege a pensiilor aduce modificări importante pentru majoritatea beneficiarilor. Unii primesc bani în plus, alții rămân cu aceleași beneficii. Sunt, însă, afectate de aceste modificări și polițele RCA pe care trebuie să le achite pensionarii ce dețin un autovehicul?

Asigurarea auto obligatorie, RCA, trebuie plătită de toți posesorii unui autovehicul care circulă pe drumurile publice. Primele de asigurare diferă, însă, de la un șofer la altul și de la o mașină la alta.

Iar odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, mulți beneficiari s-au întrebat dacă și RCA va crește odată cu majorarea pensiei.

Noua lege a pensiilor afectează și polițele RCA?

Noua lege a pensiilor nu influențează în mod direct nici asigurările CASCO pentru mașini, nici polițele RCA.

Teoretic, în urma recalculării, toți pensionarii ar trebui să primească mai mulți bani sau, în cel mai rău caz, să rămână cu aceeași sumă în plată pe care o încasează în prezent.

Dar, în practică, aproape de fiecare dată când salariul minim ori pensiile s-au majorat, au fost înregistrate creșteri pe toate palierele. Astfel, inclusiv polițele RCA s-au majorat.

Așadar, chiar dacă, oficial, noua lege a pensiilor nu are nicio legătură cu asigurările auto, nu ar fi exclus ca, în următoarea perioadă, primele de asigurare să fie majorate, inclusiv pentru RCA.

Cât costă asigurarea auto obligatorie pentru pensionari

În prezent, calculul prima pentru asigurarea RCA nu ține cont dacă beneficiarul este pensionar, salariat sau șomer. Și nicio firmă de asigurări nu oferă un tarif aparte pentru pensionari.

Așadar, nu există o asigurare auto obligatorie pentru pensionari, ci costul RCA se stabilește în funcție de:

  • vârsta șoferului;
  • puterea motorului (kw);
  • zona geografică de domiciliu;
  • istoricul de daune auto al proprietarului.

De exemplu, în București și Ilfov, tariful de referință pentru o persoană care are sub 30 de ani și conduce o mașină cu putere cuprinsă între 151 și 200 kw, este de aproape 4.750 de lei.

În schimb, o persoană care are între 51 și 60 de ani, conduce un vehicul care are o putere mai mică de 50 kw și este domiciliată în alt județ al țării, în afară de Ilfov și București, are un tarif de referință de puțin peste 970 de lei.

Iar dacă șoferul a fost implicat în trecut în accidente rutiere, prima de asigurare va crește.

Aceste tarife nu sunt, însă, obligatorii. Fiecare firmă de asigurări își stabilește propriile tarife. Iar costul acestor polițe RCA a fost, în general mai mic decât tariful de referință.

Sursa: Autoritate de Supraveghere Fiscală
Sursa: Autoritate de Supraveghere Financiară
Sursa: Autoritate de Supraveghere Financiară
Sursa: Autoritate de Supraveghere Financiară
Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide