Noua generație BMW X3 este aici. Omologul electric urmează să fie lansat în 2025 – GALERIE FOTO

Autor: Ionuț Vîlciu 19 iun. 2024 Știri auto

BMW a prezentat oficial noua generație a SUV-ului X3. Este mai tehnologizat, dar folosește aceeași platformă regăsită pe vechiul model.

Noua generație BMW X3 a debutat oficial și urmează să concureze cu modele precum Mercedes-Benz GLC, Audi Q5 sau Lexus RX. Deocamdată, X3 reprezintă o cale de mijloc, care pregătește drumul către tranziția la o gamă complet electrică.

Construit pe aceeași platformă cu vechea generație X3, noul model introduce o nouă lini de design, influențată categoric de noile modele lansate de BMW, cum ar fi X1 sau Seria 5. În 2025 va fi lansat și iX3, o mașină care va folosi o nouă platformă dedicată mașinilor electrice, care va avea un design și mai îndrăzneț decât acest nou X3. Cele două mașini vor fi vândute în paralel.

Dar, pentru cei care încă nu vor să facă pasul către o mașină electrică, noua generație ar trebui să satisfacă toate nevoile unui client ce caută o experiență premium.

X3 nu a crescut prea mult în dimensiuni

Noul BMW X3 are același ampatament cu vechea generație și a păstrat aceleași proporții ușor de recunoscut, plus arhitectura cu motor longitudinal și tracțiune spate la bază.

BMW X3 preia acum câteva elemente de design de la fratele său mai mic X1. Grila de mari dimensiuni, suprafețele netede și blocurile optice ascuțite fac parte din noua filosofie de design BMW, iar aceste elemente pot fi regăsite și pe noua generație X3.

Interiorul beneficiază acum de cele mai noi tehnologii BMW. Planșa de bord are un design minimalist, majoritatea comenzilor și informațiilor fiind concentrate în cele două ecrane adăpostite sub o singură bucată de sticlă. Acestea rulează iDrive 9 și pot primi actualizări de la distanță, plus că oferă ocupanților acces la platforme de streaming, știri sau jocuri.

Cel mai puternic motor cu șase cilindri montat pe un model non-M

Gama de motorizări a noului BMW X3 cuprinde atât motoare pe benzină, motorină, dar și o versiune plug-in hybrid. Gama este deschisă de BMW X3 20 xDrive, care folosește un motor de 2,0 litri, pe benzină, care produce 208 CP, permițând mașinii să accelereze de la 0 la 100 km/h în 7,8 secunde.

Este disponibil și un motor diesel de 2,0 litri, care produce 197 CP. Acest motor, cât și cel pe benzină, sunt unități mild-hybrid care folosesc un motor electric integrat în cutia de viteze. De asemenea, BMW spune că un diesel cu șase cilindri va fi oferit începând cu 2025.

Pentru cei ce folosesc mașina preponderent urban și vor să se deplaseze cu zero emisii în interiorul orașului, PHEV-ul X3 30e xDrive s-ar putea să fie alegerea câștigătoare. Acesta folosește la bază un motor de 2,0 litri, pe benzină, ajutat de un motor electric integrat în transmisia automată cu 8 trepte. Puterea maximă este de 299 CP, iar BMW spune că mașina poate parcurge până la 90 de kilometri în regim pur electric, dacă bateria este încărcată complet.

În final, vârful de gamă este reprezentat de X3 M50 xDrive, care folosește cel mai puternic motor cu șase cilindri montat vreodată pe un model non-M. Acesta folosește un motor de 3,0 litri mild-hybrid, care produce 398 CP, ceea ce permite ca X3 M50 să accelereze de la 0 la 100 km/h în 4,6 secunde.

De asemenea, fiind un model M Performance, acesta primește amortizoare adaptive opționale, direcție variabilă, frâne mai puternice și un set de jante de 20 de inch. Pachetul este completat de patru evacuări rotunde, care să sublinieze motorizarea de top.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Tags:

Sursa foto: BMW


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide