Mașinile autonome, o prioritate pentru noua administrație Trump

Publicat: 19 11. 2024, 12:28
Actualizat: 19 11. 2024, 16:36

Administrația Trump ar putea deschide drumul pentru mașinile autonome. Acțiunile Tesla au crescut în urma acestor vești lansate de consultanții lui Donald Trump.

Industria mașinilor autonome ar urma să fie unul dintre beneficiarii surpriză ai noului mandat de președinte pe care Donald Trump l-a obținut împotriva contracandidatului său, Kamala Harris. El își va începe noul mandat în 2025, însă noul președinte al SUA deja își construiește propria administrație.

Presa internațională scrie despre faptul că anumiți consilieri ai lui Donald Trump consideră că dezvoltarea unei infrastructuri pentru mașinile autonome este o prioritate. Astfel, noul mandat al lui Trump ar putea demara mai repede începutul sfârșitului pentru mașinile fără volan, relatează Carscoops.

Echipa președintelui Trump crede dezvoltarea unei căi legale pentru mașinile autonome este una dintre cele mai importante sarcini pentru Departamentul Transporturilor. Reglementările actuale nu permit companiilor să pună un număr semnificativ de mașini fără controale convenționale pe drumurile americane, limitând permisele la 2.500 pe an. Încercările de a crește disponibilitatea permiselor au eșuat în trecut, dar presupusele comentarii ale echipei lui Trump sugerează că aceste obstacole ar putea fi în curând îndepărtate.

Tesla ar putea beneficia foarte mult de pe urma acestei decizii

Dacă aceste vești se dovedesc a fi adevărate, ar putea reprezenta un lucru foarte bun pentru Tesla, care marșează din ce în ce mai mult pe ideea mașinilor fără șofer. Recent, producătorul american a dezvăluit Cybercab, taxiul autonom fără volan, mașină care ar urma să beneficieze foarte mult de presupusa decizie de a investi într-o infrastructură dedicată mașinilor autonome.

De asemenea, serviciul Full Self Driving pe care Tesla îl oferă opțional pe mașini precum Model 3 și Model Y ar putea beneficia la rândul său de demersurile pentru crearea infrastructurii destinată mașinilor autonome. În prezent, este nevoie ca un șofer să fie la volan gata să preia controlul mașinii.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, este, desigur, un mare susținător al lui Trump și a fost numit lider comun al noului Departament pentru Eficiența Guvernamentală (DOGE) și ar fi știut cu mult timp în urmă despre poziția guvernului viitor cu privire la conducerea autonomă.

Totuși, se pare că investitorii au fost surprinși de veste, iar acțiunile Tesla au crescut cu 7%. De asemenea, acțiunile companiilor Uber și Lyft au scăzut cu un procent similar, dată fiind amenințarea pe care Cybercab o reprezintă pentru aceste servicii.