Noi reguli pentru șoferi la depășirea trotinetelor și bicicletelor. Atenție, se poate suspenda permisul!
Codul Rutier a fost modificat recent cu prevederi adresate celor care conduc trotinete electrice. Mai puțini știu însă că în lege au apărut și noi reguli pentru șoferi la depășirea trotinetelor și bicicletelor. Nerespectarea acestora se poate solda cu amenzi sau chiar suspendarea permisului.
Potrivit noului Regulament de aplicare a Codului Rutier, care a fost recent modificat pentru a reglementa circulația trotinetelor electrice, șoferii care depășesc biciclete trebuie să calce cu roțile marcajul dintre sensuri sau dintre benzi, ori să treacă de acest marcaj cu jumătate de mașină, dacă au viteză mai mare. Mai mult, acolo unde marcajul este continuu, șoferii sunt obligați să rămână în spatele bicicletei, până când depășirea se poate face regulamentar.
Până acum, Codul rutier prevedea că depășirea bicicliștilor se face prin păstrarea unei distanțe minime de 1,5 metri. Aceasta era însă doar o recomandare, care nu era însoțită de sancțiuni care să o facă aplicabilă. Pentru noile prevederi există însă acum și sancțiuni. Mai exact, șoferii care nu respectă regulile de depășire a vehiculelor pe două roți riscă amenzi consistente, cuprinse între 4 și 5 puncte-amendă (între 580 de lei și 725 de lei). Dacă se produc accidente, amenda poate fi și de 1.160 de lei sau se poate suspenda permisul pentru 60 de zile.
Noi reguli pentru șoferi la depășirea trotinetelor și bicicletelor: Ce spune Codul Rutier
„Pentru asigurarea distanței laterale de siguranță, la depășirea unei biciclete sau a unei trotinete electrice conducătorii de autovehicule, altele decât cele care se deplasează pe două roți, realizează această manevră prin trecerea peste marcajul longitudinal de separare a sensurilor de circulație ori de separare a benzilor pe același sens, cu cel puțin jumătate din lățimea autovehiculului atunci când viteza acestuia de deplasare este mai mare de 50 km/h, sau cel puțin prin încălcarea acestor marcaje atunci când viteza de deplasare este de cel mult 50 km/h”, se arată în textul modificat al Regulamentului de aplicare a Codului Rutier – art. 118, alin. (2).
Noile reguli au fost publicate în Monitorul Oficial și au intrat deja în vigoare. Nu știm cum vor fi aplicate acestea la nivelul orașelor aglomerate, unde prima bandă este ocupată de mașini parcate, iar marcajele dintre benzi lipsesc adesea.