Nissan dezvoltă un nou tip de vopsea auto care să reducă temperatura de la interior – VIDEO

Autor: Ionuț Vîlciu 09 aug. 2024 Știri auto

Nissan testează un nou tip de vopsea, gândit special pentru a reduce temperatura din habitaclul mașinilor. Cum funcționează acest nou tip de vopsea?

Cei mai mulți clienți își aleg vopseaua în funcție de gusturi, poate se gândesc și la valoarea de revânzare a mașinii. De asemenea, dacă locuim într-o zonă în care avem parte de foarte mult soare pe parcursul anului, ar fi bine să alegem o nuanță deschisă, deoarece poate face o diferență foarte mare atunci când vine de temperatura interioară a mașinii.

Însă, Nissan lucrează împreună cu Radi-Cool, o companie chineză specializată în dezvoltarea de produse de răcire pasivă, pentru a îmbunătăți modul în care vopseaua exterioară a unei mașini poate ajuta la răcire. Potrivit companiei, procesul de dezvoltare a noului tip de vopsea mai „rece” a început în 2021. Între timp, peste 100 de mostre au fost dezvoltate și evaluate.

Apoi, în noiembrie 2023, un studiu de fezabilitate de 12 luni a început la terminalul aerian internațional Tokyo de la Haneda. Aceasta implică aplicarea vopselei pe vehicule Nissan NV100 ale All Nippon Airways (ANA). Aeroportul, cu spațiile largi deschise și suprafețe mari de asfalt, a fost considerat mediul perfect pentru a testa performanța noii vopsele.

Cât de bine funcționează vopseaua de la Nissan care răcorește mașinile?

Se pare că această nouă vopsea s-a dovedit a fi un succes. Comparând două mașini parcate în lumina directă a soarelui, cea care a fost vopsită vopseau specială dezvoltată de Nissan și Radi-Cool a păstrat exteriorul cu 12 grade mai rece, în timp ce temperatura interioară a fost mai mică cu 5 grade Celsius.

Vopseaua testată conține particule sintetice, care reacționează la lumină. Una dintre aceste particule reflectă razele infraroșii ale soarelui, iar cea de-a doua creează unde electromagnetice care resping razele soarelui și le redirecționează înapoi în atmosferă.

Tehnologia nu este neapărat una nouă, fiind folosită deja pentru a acoperi clădirile, dar în acel caz este nevoie de un strat destul de gros. În cazul vopselei dezvoltată de Nissan, inginerii au redus stratul până la 120 de microni, de șase ori mai mare decât cea a unei vopsele convenționale. Totuși, producătorul japonez vrea să obțină niveluri similare de durabilitate și proprietăți de răcire cu o grosime mai mică a stratului de vopsea.

Cine știe, poate că într-o bună zi vom vedea acest nou tip de vopsea și pe mașinile de serie.

 VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Nissan


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide