Necuvântătoarele pe care nici radarul nu le prinde. E bătaie pe prima treaptă

Publicat: 06 10. 2017, 10:52

Am văzut ieri un documentar pe … pe care vi-l recomandăm. Era să spunem pe BBC, însă nu vrem să facem pe deştepţii. Deşi chiar este produs de BBC. Sar noi l-am văzut la televizor.

Celebrul englez David Attenborough este creatorul documentarului Planet Earth II şi primul explorator cinematografic adevărat al “acestei” Terre.

Partea a doua a documentarului este filmată aşa cum nu a fost filmat nimic până acum. Este de o excepţionalitate intangibilă (dacă nu exagerîm cu expresia). De la slow motion-uri ale animalelor în mediul natural 100%, neforţat, până la răbufniri de grad ridicat ale naturii (furtuni şi alte d’alea).

La un moment dat, acşiunea se mută în Munţii Stâncoşi din SUA şi acolo apare o “păsărică” atât de rapidă că operatorii cu camere ultraperformante au fost un pic depăşiţi. Deşi au echipament pe care l-ar putea trimite pe lună, producătorii nu au vrut să monteze o camera mică pe spatele unui vultur care a ţâşnit după pradă. Asta pentru că i-ar fi influenţat comportamentul în sălbăticie.

Şoimul călător este cel mai rapid animal de pe Pământ. Prinde 390 km/h în recordul lui absolut. Altfel, viteza medie înregistrată când atacă e de 320 km/h. Asta după ce survolează şi deodată i se pune pata pe o vulpe sau altă vietate care i-ar asigura hrana câteva zile.

Nu suntem însă la ProAnimale.ro, aşa că vă lăsăm aici un top cu cele mai rapide animale, păsări, reptile, peţti, mamifere.

Ce ne-a mai surprins a fost musca de cal, care ia 140 de km/h (aşa ştim că se numeşte, de cal).

Oricum, sunt foarte multe animale care ar bate şi pe 0-400 şi în start lansat multe dintre fiarele cu roţi. Animalele au şi o foarte bună condiţie fizică. Hiena, dacă luăm numai un singur exemplu, aleargă constant cu 60 km/h, 24 de km.

La coada clasamentului e o specie anumită de limax, care prinde viteza record de 0.000023 m/s. Cel mai rapid animal lent e o ciocănitoare americană, care prinde 8 km/h cu “acceleraţia la podea”.

Ţestoasa de Galapagos, pe care o ştim cu toţii pentru vârtsa ei matusalemică, se târăşte cu 1.6 km/h. Probabil că este unul dintre motivele care îi asigură 100 de ani de viaţă.

Autor Alexandru Banu