Încep frământările. Le schimb pe cele de iarnă? Poate ţin mai bine la frână. Poate sunt mai sigur cu ele. Iau all-season, iau de vară? Ce fac? Băieţii de la Engineering Explained ne fac lumină în alegeri.
Cauciucurile de iarnă au o compoziţie mai moale, mai gumoasă, care âşi păstrează consistenţa la temperaturi joase şi se mulează pe suprafaţă ca să ai aderenţă.
Cauciucurile de vară şi all-season sunt mai tari şi nu au aceeaşi aderenţă pe solul rece. Întrebarea e dacă ai aderenţă mai bună vara cu pneurile de iarnă, chiar dacă uzura e mai rapidă decât e în cazul unor cauciucuri de vară.
Testul pe care l-au ales cei de la Engineering Explained este frânarea de la 100 la 0 km/h. Au făcut 3 frânări, cu 2 seturi de cauciucuri aproape noi – de vară şi all-season. Producătorii cauciucurilor nu au fost aceiaşi. Testele au fost făcute cu aceeaşi maşină, în aceleaşi condiţii de drum, de viteză, de climă, de frânare şi de presiune în roţi.
La primul test, echipată cu cauciucuri de iarnă, maşina s-a oprit în fix 38 de metri şi 3.1 secunde. Cu pneurile all-season, s-a oprit în 37.7 metri şi 3.02 secunde.
La al doilea test, cele all-season au înregistrat aproape aceleaşi rezultate, dar cele de iarnă au scos 40 de metri în 3.26 de secunde. Adică a crescut distanţa de frânare cu 3 metri. Asta înseamnă că, odată încălzite, cele de iarnă au nevoie de mai mult spaţiu şi timp pentru frânare de la 100 la 0 km/h.
La un ultim comparativ între cauciucurile de iarnă şi cele all-season, a mai crescut un pic de tot distanţa de frânare şi la cele all-season, şi la cele de iarnă. Oricum, e clar că pneurile all-season au funcţionat mai bine decât cele de iarnă, în condiţii de temperatură ridicată afară.
Important de ştiut e că la fiecare testare, oamenii au fost foarte fermi şi ABS-ul a intrat de fiecare dată, astfel că rezultatele – bune sau proaste – sunt determinate de cauciuc. Temperatura afară a fost de 17 grade. Imaginaţi-vă că rezultatele ar fi şi “mai în favoarea” cauciucurilor all-season dacă ar fi şi mai cald afară.
Explicaţia câştigătoare a celor care au făcut testele sunt că materialul din care e făcut un cauciuc de iarnă e prea moale şi în momentul frânării se roade, iar din cauza temperaturii se formează o peliculă clisoasă care reduce aderenţa.
O a doua explicaţie e că modelul suprafeţei de contact a pneului cu suprafaţa de rulare e mai compactă la cauciucurile all-season sau la cele de vară. La cele de iarnă e un model mult mai fracţionat şi astfel fiecare bucăţică are o mobilitate prea mare pentru un asfalt uscat şi încins. Din acest motiv, fiecare bucată în parte din modelul întreg nu opune suficientă rezistenţă, nu reacţionează (în adevăratul sens al cuvântului) şi se comportă ca un cap cu mobilitate mare.