Motor diesel sau pe benzină, care e mai bun? Cum să faci o alegere corectă
O dilemă pe care mulți șoferi o au înainte de a cumpăra o mașină este dacă să aleagă un motor diesel sau unul pe benzină, mai ales dacă nu știu care e mai fiabil și rezistă mai mulți ani. Iată cum să faci o alegere corectă.
Înainte de a alege tipul de motorizare, trebuie să analizezi unde vei conduce preponderent mașina. Unele motoare sunt mai potrivite pentru oraș, altele pentru drumuri întinse.
De asemenea, e o diferență între zonele montane, cu pante abrupte și cele de câmpie, unde terenul e plat.
Motor diesel, avantaje și dezavantaje
Avantajele unui motor diesel sunt legate de consum și durata de viață.
Motoarele diesel sunt realizate din componente mai solide. Astfel, suportă o rată de compresie mai ridicată și funcționează pe baza unui combustibil mai greu.
De aceea, un motor diesel poate avea o durată de viață dublă față de un propulsor asemănător pe benzină.
Cuplul produs de un motor diesel este net superior celui pe benzină. Astfel, puterea transferată roților este net superioară și se simte mai ales la urcarea unui deal sau la tractarea unei rulote sau remorci.
În plus, consumul de carburant poate fi chiar și cu 50% mai mic decât la benzină.
Dar, dacă trecem la capitolul dezavantaje, descoperim că multe componente sunt mai scumpe la diesel.
În plus, motorina are un nivel de noxe mai ridicat decât mașinile pe benzină.
Iar când temperatura scade sub -18 grade Celsius, motoarele diesel pornesc mai greu.
În plus, o mașină pe motorină este mai zgomotoasă, ceea ce poate fi deranjant la unele vehicule, care nu sunt antifonate corespunzător.
Motor pe benzină, avantaje și dezavantaje
Principalul avantaj al unui motor pe benzină este rafinamentul în funcționare. Desigur, nu se aplică tuturor, pentru că unele motoare în 3 cilindri s-au dovedit destul de rigide.
Un alt plus este nivelul redus de zgomot și emisiile mai mici de noxe, comparativ cu diesel.
Și, desigur, costuri mai mici de întreținere și prețuri de achiziție mai scăzute decât la mașinile pe motorină.
La capitolul dezavantaje, motorul pe benzină e recunoscut pentru consumul mare de combustibil. Mai ales pentru motoarele de capacitate mică.
În plus, fiabilitate se poate dovedi, în timp, mai slabă decât la diesel.
Asemănări și deosebiri între motorul diesel și cel pe benzină
Fără a intra în detalii, principala diferență între un motor diesel și unul pe benzină o face scânteia. Un motor pe benzină are nevoie de scânteie pentru a aprinde amestecul de aer-carburant. În timp ce motorul diesel realizează aprinderea prin compresia combustibilului.
Așa cum au arătat și cei de la Car Throttle, deși ciclurile sunt asemănătoare, există mai mult lucruri care le deosebesc.
La benzină, totul începe cu admisia, când pistonul coboară, trage aer în cilindru prin valva de admisie, în timp ce combustibilul ajunge în camera de ardere (cilindru) prin injector.
A doua etapă este compresia, unde se închide valva de admisie, iar pistonul se ridică înapoi în cilindru ca să comprime amestecul de benzină și aer. Al treilea pas e scânteia, când amestecul se aprinde și împinge din nou în jos cilindrul.
Ultima fază e evacuarea gazelor din cilindru prin urcarea pistonului care împinge gazele prin valva de eșapament.
Motorul diesel diferă de cel pe benzină prin felul în care se aprinde amestecul de combustibil cu aer.
Compresia și temperatura sunt direct proporționale. Astfel, motoarele diesel au rate de compresii mai mari decât cele cu benzină. Rata de compresie e fracția dintre maximul volumului din cilindru (atunci când pistonul e jos) și minimumul volumului de amestec din cilindru (atunci când pistonul e sus).
De exemplu, un VW Golf TSI (benzină) are rata de compresie 9.6:1, în timp ce același model diesel are 16.2:1 rată de compresie.
Motoarele diesel sunt mai eficiente datorită combustibilului. Motorina are un lanț mai mare de hidrocarburi în structura atomică. Adică produce cu 15% mai multă energie decât benzina.
Totodată, rata de compresie mare și turbina înseamnă mai mult cuplu la turații joase. Iar asta se traduce într-un consum mai mic pentru moment cinetic mai mare.
Motor diesel sau pe benzină, care e mai bun?
Concluzia este că, atât motorul diesel cât și cel pe benzină au avantaje și dezavantaje, unul în raport cu celălalt.
În funcție de modul în care vei folosi mașina, poți analiza care dintre cele două motoare e mai bun pentru tine.
În definitiv, bugetul de care dispui este cel în funcție de care vei decide ce fel de motorizare alegi. Iar costurile de întreținere a mașinii pot cântări, de asemenea, foarte mult în decizia pe care o vei lua.