Motocultor pe drum public – Ce se întâmplă dacă întâlnești un echipaj de poliție

Autor: Radu Țuțulan 23 aug. 2024 Știri auto
Motocultor pe drum public – Ce se întâmplă dacă întâlnești un echipaj de poliție

Circulația pe o șosea publică nu este permisă tuturor vehiculelor. De exemplu, conform legii, nu poți să circuli cu un motocultor pe un drum public. Iată ce se întâmplă dacă întâlnești un echipaj de poliție.

În zonele rurale, tot mai mulți oameni utilizează un motocultor la muncile agricole. Fie că au de arat un mic teren, de semănat sau pur și simplu de cosit gazonul.

Dar, de pe ogor, de multe ori posesorii acestor utilaje ies cu ele pe drumul public, fie că e local, județean sau chiar național. Ceea ce, conform legii, este interzis.

De ce nu poți conduce un motocultor pe drumurile publice?

Legea rutieră face distincție între diversele tipuri de vehicule folosite în agricultură.

De exemplu, există tractorul, există căruța sau diverse alte utilaje care trebuie împinse. Dar nu și motocultorul.

Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu excepția celor trase sau împinse cu mâna și a bicicletelor, trebuie să fie înmatriculate ori înregistrate”, se precizează în Art. 12 din legea 195/2002.

Dar motocultorul nu poate fi înmatriculat deoarece nu se încadrează la niciuna dintre aceste categorii.

Nu este nici tras, nici împins, pentru că are motor și se autopropulsează. Dar nici nu respectă normele minime de siguranță impuse de lege pentru a circula pe drumurile publice. Fiindcă nu are sisteme de iluminare, de semnalizare sau de frânare omologate.

De aceea, nici nu poate fi înregistrat la primărie, ca o căruță, nici înmatriculat la DGPCI, ca un tractor sau alt fel de utilaj agricol.

Ce face poliția dacă te prinde conducând un motocultor pe un drum public?

Teoretic, dacă un echipaj de poliție întâlnește o persoană care conduce un motocultor pe drumurile publice, ar trebui să o sancționeze.

Conducerea pe drumurile publice a altor vehicule decât cele care trebuie înmatriculate sau înregistrate, vehiculele trase sau împinse cu mana, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută la Clasa a III-a de sancțiuni. Ceea ce înseamnă între 6 și 8 puncte de amendă, adică o sancțiune cuprinsă între 990 de lei și 1.320 de lei.

Dar, se pare că legea nu e aplicată la fel de toți reprezentanții autorităților.

În zonele rurale, Poliția Locală trece cu vederea de cele mai multe ori aceste situații. Pentru că majoritatea circulă cu motocultorul pe drumuri de țară, din sate și comune. Dar, dacă aceștia sunt surprinși de un echipaj de la poliția rutieră, cu siguranță sunt sancționați. Pentru că reprezintă un pericol și pentru cei care le conduc și pentru alți șoferi. Nu au niciun sistem de iluminare, niciun element reflectorizant, circulă cu viteză foarte mică, iar riscul de a fi lovit din spate este foarte mare”, au explicat pentru ProMotor, neoficial, reprezentanți ai Poliției Rutiere.

Așadar, cei care circulă cu motocultorul pe drumurile publice ar trebui în primul rând să conștientizeze că îți pun viața în pericol. Și ar trebui să se teamă mai degrabă pentru siguranța lor, decât de primirea unei amenzi.

Ce utilaje agricole poți conduce cu permis Categoria B

Cei care dețin un permis de conducere Categoria B pot conduce orice tip de autovehicul, dacă masa maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și are un număr maxim de 9 locuri pe scaune.

Permisele de conducere eliberate pentru Categoria B sunt valabile și pentru vehiculele din categoria Tr1, precum și pentru ansamblurile formate dintr-un vehicul din categoria Tr1 și una sau două remorci, indiferent de masa totală maximă autorizată a vehiculelor sau ansamblurilor de vehicule”, precizează OUG 1/2024, publicată în Monitorul Oficial la începutul anului 2024.

Așadar, cei care dețin permis Categoria B pot conduce și utilaje agricole a căror viteză maximă constructivă nu depășește 40 km/h.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide