Motoarele turbo au tendința să consume mai mult ulei? Care e consumul „normal” de ulei

Autor: Radu Țuțulan 08 iul. 2024 Știri auto
Motoarele turbo au tendința să consume mai mult ulei? Care e consumul „normal” de ulei

Producătorii auto au conceput motoare tot mai mici, care să corespundă normelor de poluare dar și cerințelor economice ale șoferilor. Pentru a compensa, au montat turbine care să asigure un plus de putere. Însă, motoarele turbo au tendința să consume mai mult ulei?

Odată cu modificarea normelor de mediu și cererea tot mai mare de motoare economice, producătorii auto au conceput noi propulsoare.

Astfel, motoarele cu o cilindree mică, dar supraalimentate cu cel puțin o turbină au devenit o normalitate. Însă, turbosuflanta duce la o crește a uleiului?

Motoarele turbo au tendința să consume mai mult ulei?

După criza economică din 2008, tot mai mulți producători auto au dezvoltat motoare mici și foarte mici. Astfel, propulsoarele clasice de 1.500 cmc – 2.500 cmc, au fost înlocuite de motoare turbo chiar și de 0.9 litri.

Deși sunt mai mici, acestea generează o putere similară sau chiar mai mare, datorită tubinei.

Turbosuflanta este concepută să folosească gazele rezultate în urma arderii combustibilului pentru a genera un surplus de putere. Însă, tehnologia acestora este foarte complexă, iar răcirea lor se face cu ajutorul uleiului de motor.

O turbină poate ajunge la 170.000 de rotații pe minut, ceea pune o foarte mare presiune pe întregul sistem de ungere. De aceea, propulsoarele cu turbină au nevoie de mai mult ulei decât cele clasice cu o capacitate similară.

Însă, cu timpul motoarele turbo au tendința să consume mai mult ulei, în special din cauza unor probleme mecanice.

Ce probleme pot să ducă la un consum mai mare de ulei la motoarele turbo

Uleiul nu dispare pur și simplu, ci sunt mai multe cauze care duc la pierderea acestuia. Fie motorul este prea uzat, fie lubrifiantul nu este potrivit, fie sunt probleme în sistemul de alimentare și transport al acestuia.

Dar, în cazul motoarelor supraalimentate, chiar turbina poate fie cauza consumului exagerat de ulei.

Principalele probleme care pot provoca această situație sunt:

  • Conducta de alimentare cu ulei a turbinei este blocată/fisurată;
  • Linia de retur ulei este blocată;
  • Este prea mult ulei în motor;
  • Presiunea din motor este excesivă (segmenți uzați).

Așadar, o mașină veche este foarte probabil să „mănânce” ulei. Iar dacă turbina are defecte, consumul de ulei va fi și mai pronunțat.

Care e consumul „normal” de ulei

Un consum „normal” de ulei la motorul turbo e de cel mult 1 litru la 4.000-5.000 de kilometri.

În condițiile în care la o revizie, care se face o dată la cel mult 10.000 de kilometri, intră 4-5 litri de ulei, mașina nu ar trebui să „mănânce” mai mult de un sfert din cantitatea aceasta.

Dacă, însă, e nevoie să faci o completare de 1L de ulei la fiecare 1.000-2.000 de kilometri, atunci sigur e o problemă. Caz în care e indicat să mergi cu mașina cât mai repede la service, pentru o diagnoză completă la motor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: unsplash.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide