Motivul pentru care o companie aeriană va scoate din uz cea mai mare flotă de avioane Boeing 747 din lume
British Airways a declarat că va retrage toată flota de avioane Boeing 747 din cauza scăderii accentuate a călătoriilor provocară de COVID-19. Compania aeriană din Marea Britanie este cel mai mare operator mondial de avioane 747, cu flotă de 31 de avioane.
„Cu mare tristețe putem confirma că propunem să ne retragem întreaga flotă de 747 cu efect imediat”, a declarat un purtător de cuvânt al British Airways pentru postul BBC.
Companiile aeriene din întreaga lume au fost puternic afectate de restricțiile de călătorie legate de pandemia COVID-19.
„Este puțin probabil ca acest model să mai opereze vreodată servicii comerciale pentru British Airways din cauza scăderii numărului călătoriilor cauzate de pandemia globală Covid-19”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt.
International Airlines Group (IAG) a spus că avioanele 747 ale British Airways vor fi retrase cu efect imediat. Acestea reprezintă aproximativ 10% din flota totală a companiei britanice. Firma planificase să retragă avioanele în 2024, dar data s-a modificat din cauzua crizei.
Potrivit firmei Cirium, mai există aproximativ 500 de avioane 747. Cele mai multe dintre ele efectuează transport de marfă.
747 este o aeronavă cu patru motoare, mult mai puțin eficientă decât modelele moderne cu două motoare, cum ar fi Airbus A350, 787 Dreamliner sau chiar mai vechiul Boeing 777 – toate fiind mai ieftin de rulat.
Performanțele lui Boeing 747 („regina cerului”)
-Primul zbor al unui Boeing 747 a avut loc în februarie 1969
-A fost primul avion supranumit „jet jumbo”
-BOAC, predecesoarea companiei British Airways, a operat primul său zbor cu 747, zburând de la Londra la New York, în anul 1971
– Este cel mai rapid avion comercial care operează, cu o viteză maximă de puțin peste 650 km / h
– numără 3,5 miliarde de pasageri transportați în 50 de ani
– este primul avion care a zburat non-stop pe ruta Londra – Sydney în 1989
British Airways plănuise să le folosească încă câțiva ani dar criza din industrie înseamnă un viitor în care vor fi mai puțini pasageri, deci mai puține avioane, iar reducerea costurilor va fi crucială.
Acum, compania aeriană a decis că „regina cerului”, cum a fost supranumită aeronava, este un lux pe care nu și-l mai poate permite.