Motivul pentru care biciliștii vor plăti amenzi mai mici
Cele mai recente modificări din Codul Rutier le dau o mână de ajutor biciliștilor. Aceștia nu vor plăti amenzi mai mari de 725 de lei, indiferent de contravenția pe care o comit în trafic. Care este motivul?
Un proiect de lege vizează încurajarea transportului alternativ pentru a fluidiza traficul. Pragul anterior era de 1.160 de lei. Măsura vine ca urmare a unor modificări adoptate săptămâna aceasta, care îi vizează exclusiv pe cei care se deplasează cu bicicletele.
Astfel, cei care merg cu bicicletele și încalcă normele de circulație, vor plăti amenzi cuprinse în clasa a II-a de sancțiuni, cuprinse între 580 și 725 de lei, spre deosebire de cele care le erau rezervate din clasa a III-a de sancțiuni, între 870 și 1.160 de lei. Inițial, propunerea era pentru sancționarea bicicliștilor cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni, adică 2 sau 3 puncte de amendă, care echivalează cu penalități cuprinse între 290 și 435 de lei.
Legislația se schimbă pentru a încuraja deplasarea, în mediul urban, cu alt mijloc de transport decât mașina personală. Noua lege a fost deja adoptată în Camera Deputaților și așteaptă promulgarea de către președinte și publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.
Amenzile rămân mari însă, pentru dotarea necorespunzătoare a bicicletei cu mijloace de iluminare și dispositive reflectorizant-fluorescente. Dacă nu este suficient de vizibil, un bicilist va plăti amenzi din clasa a III-a de sancțiuni, cuprinse, ca și până acum, între 870 și 1.160 de lei.
Dar penalitățile e se vor modifica de anul viitor, pentru că guvernul a decis să nu plaforneze valoarea punctului de amendă, cotat la 145 de lei încă din 2017. Punctul-amendă va crește direct proporțional cu salariul minim pe economie, reprezentând 10% din valoarea acestuia, adică 223 de lei.